Primul nivel se adreseaza celor aflati in primul an de doliu, care este decisiv pentru recuperare, si implica servicii de consiliere individuala si de grup, fata in fata, pe email sau telefon, indiferent de varsta, sex sau de apartenenta religioasa, politica sau etnica.
“Din punct de vedere psihologic, pierderea cuiva apropiat are intotdeauna un efect traumatic asupra indoliatului, efect ce tine de tipul relatiei cu cel ce a murit, modul in care persoana a aflat sau a descoperit decesul si particularitatile sale psihologice, fiecare dintre noi reactionand diferit la aceiasi stimuli. Pentru unii dintre noi este benefic sa vorbim despre traumele asociate pierderii. Acest proces de verbalizare ne castiga acces la alte nivele de intelegere si acceptare. Pentru altii, acest acces poate fi declansat doar ascultand pe altcineva vorbind despre pierderea suferita. Alte persoane pot parcurge acest proces de vindecare naturala fara a avea nevoia unei sustineri din afara", spune psihologul Livia Caciuloiu.
Livia Caciuloiu Minea si Alex Octavian Caciuloiu sunt Consilieri psihologici si Psihoterapeuti cu drept de libera practica si facilitatori pentru intalnirile unui grup de suport care isi desfasoara activitatea in perioada iulie-septembrie 2011 in Bucuresti.
" (n.r. La intalnirile grupului de suport) vom facilita participantilor accesul la diferite emotii si comportamente specifice fiecaruia, legate de pierdere, doliu si traumele asociate. Vor gasi un mediu plin de confort emotional, confidentialitate si respect reciproc care sa creeze acea atmosfera securizanta pentru ca procesul de (auto)vindecare naturala sa fie deblocat si sustinut in vederea unei vieti mai bune", spun cei doi psihologi.
"Implicarea voluntara a intregii echipe si parteneriatul cu o fundatie pentru spatiul necesar sunt motivele pentru care participarea la grupul de suport este gratuita. In 2012, speram sa avem voluntari (coordonatori locali, responsabili de strangere de fonduri si marketing) in 5 orase mari si o retea de terapeuti care sa sprijine direct un minim de 200 de beneficiari", explica mai departe, Mihaela Vlad.
Al doilea nivel de actiune se refera la reintegrare sociala si presupune activitati de socializare cu persoane ce trec printr-o situatie similara, promovarea anumitor oportunitati de dezvoltare personala si recapatare a increderii in sine.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri