Studiul realizat de de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie si de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat in luna august on line de catre The Lancet si in care au fost inclusi peste 4 milioane de fumatori (barbati si femei), demonstreaza ca femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii .
„Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum „tras” din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara – cand procesul se reia. Mai mult, cordul este fortat „sa munceasca” in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede. ” a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.
Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate in cadrul celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie 2010. Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.
Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii. De asemenea, dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. In plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile „recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare .
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri