29 Septembrie 2011 publicat în Social 35 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Consiliul Europei incearca sa promoveze o rezolutie care daca ar fi adoptata, parintii nu ar mai avea voie sa stie sexul copiilor inainte de nastere. De ce? Pare de necrezut, dar da, in lume se fac avorturi in functie de gen. Sunt familii care decid sa renunte la un copil, daca afla ca acesta este fetita.

Potrivit Consiliului Europei, practica a atins cote ingrijoratoare in fostele state sovietice care fac parte din Consiliu, insa aceasta recomandare ar trebui sa priveasca toate statele care fac parte din aceasta alinta, deci, inclusiv Romania. Grupuri de parinti si cadre medicale si-au exprimat nemultumirea cu privire la aceasta propunere.

Cu toate acestea, in acest mod a ajuns pe tapet o problema serioasa din punct de vedere etic si care, mai mult decat atat, indica faptul ca traim intr-o lume patriarhala. De altfel, aceste practici sunt cele mai comune in tari unde, in mod cultural sunt mai pretuiti baietii decat fetele.

Cele mai mari probleme se intalnesc in Orient - in China, India, Pakistan, Korea, Taiwan si regiunea Caucaziana. Surpriza insa, astfel de practici sunt intalnite si in tarile Europei Occidentale si SUA !?

In China si India, aceasta solutie radicala este justificata de obiceiuri traditionale. In China, fetele se alatura familiilor sotului, in timp ce baietii se presupune ca trebuie sa ii ajute pe parinti atunci cand ajung la maturitate. Fortati de presiunile guvernului care ii obliga sa nu aiba mai mult de un copil, de multe ori, parintii aleg ca acesta sa fie baiat... In regiunile bogate ale tarii, ca Guangdong sau Hainan se nasc 100 de fete, la 135 de baieti.

De asemenea, in India, un studiu mai vechi arata ca se nasc cu 7000 mai putine fetite decat ar fi dictat natura in fiecare an, justificarile fiind asemanatoare celor din China... Intr-un articol de anul acesta publicat de catre New York Times, o indianca povesteste cum a fost dusa la clinica chiar de catre soacra ei, pentru a face un avort fortat: “Soacra mea m-a dus la clinica“, a spus ea, cu o voce scazuta. “Nu a fost decizia mea, dar nu am avut de ales. Nu vroiau fete”...

Aceasta practica este considerata a fi violenta de gen si este denumita gendercid. Nu este o exagerare sa folosim acest termen, nota si The Economist intr-un articol. Fetitele dispar, sunt ucise, avortate sau neglijate pana la moarte, cu milioanele in lume.

E o problema extrem de delicata, cu reverberatii etice si religioase si singura unde feministele si activistii pro-life sunt de acord. Exista si nu putem sa ne prefacem ca nu o vedem: in lumea secolului 21, se intampla sa nu se nasca bebelusi, fiindca sunt de sex feminin...

Foto front si main: Shutterstock

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri