In Romania, peste 20% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani fumeaza zilnic potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Acelasi raport arata ca probabilitatea ca un tanar sa moara inainte de implinirea varstei de 60 de ani e de 107 la 1000.
Abordarea adolescentilor fumatori este o problema delicata care trebuie sa tina cont de specificul transformarilor ce tin de varsta, dar si de structura personalitatii fiecarui tanar.
Un studiu realizat in Germania care a urmarit pe o perioada de 5 ani rolul publicitatii asupra initierii fumatului la tineri, a constatat cresterea incidentei fumatului, cu predilectie, in randul tinerelor fete, la sfarsitul acestui interval, cu 62%. Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabila indusa de reclamele la anumite marci de tigarete. Sa ne gandim, de exemplu, la personalitatile din Romania care fumeaza trabuc in public, sunt fotografiate si apar in presa cu fotografii in care fumeaza trabuc. In momentul in care sunt indragite de tineri, devin model de urmat. Gradul de imitare a comportamentului unei personalitati este direct proportional cu gradul de apreciere a unui tanar fata de acea personalitate publica.
Fumatul de trabuc se asociaza astfel cu ideea de “a fi cool”. Daca fumezi trabuc esti “diferit”. Si asta in contextul in care numarul adolescentilor care fumeaza trabuc a crescut semnificativ in ultimii ani, unii adolescenti baieti preferand trabucul in detrimentul tigarii, in multe tari.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri