28 Octombrie 2011 publicat în Social 56 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Un singur trabuc poate contine nicotina existenta intr-un pachet de tigari. Similar tigaretelor, trabucul cauzeaza dependenta cronica de nicotina. Desi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzeaza de fapt dependenta, este absorbita in organism la nivelul cavitatii bucale. Astfel ca un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existenta intr-un pachet de tigari.
Un lucru insuficient cunoscut poate este ca trabucul ar putea fi chiar mai daunator decat o tigareta deoarece are un nivel mai ridicat de substante cancerigene (in timpul fermentarii prin care trece un trabuc, se produc foarte multe substante cancerigene numite nitrosamine si care se elimina prin fum). Nitrosaminele apar intr-o concentratie mai mare in fumul de trabuc decat in cel de tigara. Fiecarui gram de tutun fumat ii corespunde o cantitate echivalenta de nicotina. De aceea, un trabuc, care poate avea pana la 20 de grame de tutun, va avea mai multa nicotina.
Un trabuc va avea si un numar mai mare de toxine. Trabucul este mai putin poros decat o tigara si deci mai greu de consumat. Astfel ca, din cauza arderii mai lente, persoana fumatoare de trabuc va inhala o cantitate mai mare de fum, deci de toxine. In concluzie, persoana fumatoare de trabuc se expune unui numar mai mare de toxine si de substante cancerigene, chiar daca multi dintre utilizatori cred contrariul: “trabucul e natural, are doar foi de tutun, nu are hartie si alte chimicale”. Toxicitatea fumului se datoreaza in primul rand substantelor obtinute prin combustia (arderea) foii de tutun, substantele chimice adaugate avand rol adjuvant (de mascare sau modificare a gustului, de crestere a gradului de adictie nicotinica, de modificare a arderii, etc).

Dependenta de nicotina este o boala cronica. Si, ca orice boala, cere un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava - dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Despre iubirea unei mătuși - atunci când iubești un copil ca și cum ar fi al tău Atunci când nu mai ai încredere în nimeni, este timpul să începi să te bazezi doar pe tine! Iar asta este tot ceea ce ai nevoie Citate despre mame: Cele mai frumoase cuvinte și mesaje inspiraționale care surprind dragostea infinită a unei inimi de mamă

Foto front si main: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri