"E clar ca sotiile, in majoritate covarsitoare, nu sunt de acord cu poligamia si ele trebuie sa aiba aceasta putere de a refuza practica. Poligamia nerestrictionata in vreun fel, le-ar depriva pe femei de orice control asupra dorintei sotului de a-si achizitiona mai multe sotii si in acelasi timp le reduce acestora puterea in cadrul familiei, si mai departe, in cadrul societatii”, explica Joanna Grossman, profesoara de drept la Universitatea Hofstra, specialista in problematici de drept, privind poligamia.
De asemenea, cercetari ample au aratat impactul social negativ, asociat cu poligamia (care aproape intotdeauna s-a manifestat sub forma barbatului care isi ia mai multe sotii, si nu invers). Salon prezinta mai multe aspecte negative, citandu-l pe antropologul Joseph Henrich:
- Societatea se fragmenteaza radical intre barbatii cu putere financiara care isi permit mai multe sotii si cei din patura de jos, care nu isi permit sa aiba mai multe neveste. Astfel, se creaza un bazin de barbati din patura de jos, ale caror potentiale sotii vor intra in familia celor bogati care isi permit acest lux. Astfel, barbatii din clasa de jos, necastaoriti vor avea tendinta de a fi implicati mai mult in criminalitate, ceea ce include rapirea si violul femeilor. Iar in mod general, poligamia ii autorizeaza pe barbati cu un control foarte mare asupra femeilor.
- Poligamia produce si alte efecte cum ar fi faptul ca varsta de casatorie a fetelor scade foarte mult; in acelasi timp, diferenta dintre sot si sotii devine din ce in ce mai mare.
Dupa opinia antropologului Joseph Henrich, monogamia a fost structura care a favorizat conditiile pentru aparitia democratiei si a egalitatii politice. De asemenea, mai spune el, monogamia genereaza un viitor mai bun pentru copiii din familie.
Totusi, discutia ramane in zona asta a dezbaterii filosofice despre dreptul de a alege cum vrei sa iti traiesti viata. Abdul-Jalil a anulat o lege care garanta impotriva raului facut prin practica poligamiei, in acelasi timp a aparat dreptul de a alege, comenteaza Salon.com. Just. Dar revin cu aceeasi intrebare. Dreptul cui, de a alege ??? In chestiunea asta politico-filosofica este clar ca entitatea feminina este exclusa. Cum ramane cu inimile arzand, smulse din piept? Cum ramane cu limitarea femeilor in cadrul societatii si cu lipsa lor de identitate, de vointa, de putere?... Cred ca societatea trebuie sa rescrie un nou cod de etica care sa ia in seama drepturile tuturor indivizilor, indiferent de sex!
Cititi si: Barbatii nu sunt programati sa insele!
foto main: Femei din Libia protestand impotriva dictaturii Gaddafi,
foto front: captura CNN.com
de Iulia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice