Desi exista o serie de protocoale si legi internationale care lupta impotriva traficului de fiinte umane, in special copii si femei, acest fenomen este unul dintre cele mai raspandite in lume. Traficul de copii are doua directii. Sunt copii care sunt folositi pentru munca si cersit, pe de o parte, si exploatare sexuala, pe de alta parte. In general, fetele sunt folosite de retelele de prostitutie si baietii sunt pusi la munca si sa cerseasca, scrie 9am.ro.
Cele mai cunoscute state pentru traficul intens de copii sunt Yemen, Brazilia, Thailanda si Bosnia-Hertegovina. Brazilia si Thailanda au avut in 2010 cel mai mare numar de copii victime ale traficului de persoane.
Brazilia este recunoscuta pentru traficul de persoane folosit in vederea prostituarii fortate. Ea este destinatia fetitelor aduse din Bolivia, China si Paraguay pentru munca fortata, iar braziliencele sunt trimise in tarile occidentale pentru prostitutie. De asemenea, fetitele din Burma, Cambodgia, si Vietnam sunt vandute la granita de sud a Thailandei (cu Malaezia) pentru exploatare sexuala.
In Yemen, baieteii sunt rapiti din sanul familiilor lor si aruncati pe strazile Arabiei Saudite sa cerseasca. Organizatia Salvati Copiii ii aduna de pe strazi in adaposturi sau ii duc familiilor inapoi. De multe ori, din cauza saraciei, familiile nici macar nu-i mai accepta.
In Balcani, in Bosnia-Hertegovina se afla una dintre cele mai periculoase retele din Europa de trafic de copii si femei. Acestia sunt folositi si pentru trafic de organe, un alt fenomen care a luat amploare, pana si in Romania.
In Europa, Moldova este una din principalele tari de origine pentru traficul de femei si copii in scopul exploatarii sexuale in Europa de Vest, Balcani si Orientul Mijlociu. Discriminarea sexuala si saracia extrema determina tinerele sa migreze. Acele dintre ele care au contacte si bani folosesc cai sigure, dar totusi ilegale, platind pentru serviciile unor agentii legalizate "de turism". Conform Organizaliei Intemationale pentru Migratie (OIM), mai mult de 10% din ele nu au atins varsta de 18 ani, potrivit moldova.md.
Oricum, in principal, copiii din statele sarace sunt rapiti sau ademeniti pentru a fi transportati in statele mai dezvoltate, occidentale si dati pe mana proxenetilor, traficantilor de droguri sau pedofililor.
Cum sunt exploatati copiii in zilel noastre, prin munca fortata sau prin includerea lor in retele de prostitutie? Aflati mai multe, citind un articol scris de catre redactorul 9am.ro, Corina Cristea: Copilarie pierduta: Care sunt dramele cu care se confrunta copiii din intreaga lume?
Foto front si main: Cuito Cuanavale
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate