Comunicat de presa
Situatia persoanelor diagnosticate cu cancer in societatea romaneasca a fost analizata de catre Patronatul Medicinei Integrative in cadrul proiectului european Retea multiregionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer. Studiul denumit Raport de cercetare calitativa al persoanelor diagnosticate cu cancer si al apartinatorilor acestora a fost realizat in cele trei centre teritoriale: Bucuresti, Iasi si Cluj Napoca in cadrul carora se desfasoara proiectul, si prezinta perceptia pacientilor cu privire la sistemul medical romanesc, relatiile lor cu familia si prietenii, cu angajatorii si cadrele medicale.
Cercetarea a fost realizata pe baza a 6 focus grupuri (3 cu persoane diagnosticate cu cancer si 3 cu apartinatori) si 24 de interviuri cu angajatori din cele trei regiuni.
Cele mai importante rezultate ale studiului
Autoritatile sunt percepute ca avand un nivel minim de interes si implicare in sprijinirea bolnavilor.
Angajatorii nu sunt motivati sa pastreze in functie sau sa angajeze persoane diagnosticate cu cancer, manifestand o lipsa de intelegere si sprijin fata de acestea.
Pacientii si apartinatorii lor considera ca sistemul medical romanesc are un grad scazut de pregatire si gestionare a numarului mare de cazuri medicale.
Serviciile medicale sunt percepute ca fiind neperformante din cauza conditiilor precare din spitale si suprasolicitarii personalului medical.
Pacientii si apartinatorii simt lipsa unui sistem de informare care sa ii poata orienta si recurg la surse informale cum ar fi discutiile pe holurile spitalelor si mediul online.
Pacientii oncologici si apartinatorii lor au nevoie de consiliere psihologica pentru a depasi socul aflarii vestii.
Pacientii trebuie ajutati pentru a evita autoizolarea si depresia.
Pentru mai multe detalii cu privire la rezultatele studiului puteti consulta site-ul proiectului https://informatiicancer.ro/ro/studii
"Am certitudinea ca prin acest raport de cercetare calitativa am reusit sa identificam principalele probleme cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu cancer si apartinatorii acestora, fie ca ne referim la problemele cu angajatorii, sistemul medical sau relatiile interpersonale. Rezultatele cercetarii ne-au oferit solutii de integrare sociala a pacientilor oncologici pe care le vom pune in practica in cadrul celor 3 centre din Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca", a declarat Liviu Mandler, presedinte al Patronatului Medicinei Integrative.
In urma cercetarii au fost identificate urmatoarele solutii de imbunatatire a vietii persoanelor diagnosticate cu cancer:
-integrarea psihologiei in tratamentul pacientilor oncologici;
-asigurarea unei consilieri psihologice pentru pacienti si apartinatori in vederea reintegrarii sociale si cresterii stimei de sine;
-grupuri de suport destinate schimbului de experinte si sprijinirii reciproce.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri