14 Aprilie 2022 publicat în Spiritualitate 47 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

De-a lungul vieții omul întâmpină situații diverse și experimentează o serie de stări, trăiri, consecință a propriei minți, a gândurilor generate de ea. Gândurile sunt cele care creează realitatea și dacă privim în jur observăm că tot ceea ce există a pornit de la un gând. Oamenii de știință spun că o persoană poate emite până la 80000 de gânduri pe zi, dar că mai mult de jumătate dintre ele sunt gânduri negative.

Viața tumultoasă pe care o ducem, grijile care apasă pe umerii noștri aduc cu ele gânduri rele, ce ajung să ne copleșească, afectându-ne atât sănătatea psihică, cât și pe cea fizică. De cele mai multe ori îngrijorările noastre sunt exagerate, iar uneori ele sunt chiar neconforme cu realitatea. Menținând pesimismul și alimentându-ne psihicul mereu cu alte și alte gânduri negative, ele vor crește, vor căpăta dimensiuni uriașe și nu le vom mai putea controla, transformându-se în anxietate ori depresie, moment în care este recomandat să se apeleze la personal specializat (psiholog/psihiatru).

Toate gândurile negative au la bază frica, teama că se poate întâmpla ceva rău, iar teama se naște din necunoscut. Mintea noastră fabrică scenarii negative tocmai pentru a ne proteja de un eventual pericol, iar noi suntem sfătuiți să nu credem tot ce ne trece prin minte, ci să facem o selecție clară între fricile reale și cele imaginare.

Pentru a stopa frica ar trebui să ne îndreptăm atenția către una dintre cele mai puternice arme pe care le deținem și anume: respirația. Când ne este frică, respirăm mai repede. Cu cât respirăm mai lent, cu atât putem să ne liniștim mai repede, să preluăm controlul minții noastre și să "punem stop" fricii.

Nenumărate tehnici de respirație stau azi la dispoziția noastră, așteptând să fie puse în practică, dintre care cele mai cunoscute fiind: exercițiul 5, în cadrul căruia trebuie să inspirăm timp de 5 secunde și să expirăm alte 5, repetând până ne liniștim; și exercițiul 478, în cadrul căruia inspirăm 4 secunde, ținem respirația 7 secunde și expirăm alte 8, repetând tehnica de 4 ori. Exercițiul 478 este de fapt o formă de meditație. Cu ajutorul meditației ne putem echilibra mintea și face pace cu gândurile negative.

Foto: Yolya Ilyasova /Shutterstock

Un alt mod de a ne învinge fricile care ne macină zi de zi ar fi chiar confruntarea lor directă. În loc să ne prefacem că ele nu există și să le evităm, ar trebui să ne focusam și mai mult pe ele și, cu pași mici, să încercăm să facem tot ce ne speria până atunci, iar la un moment dat vom vedea cum ele s-au risipit. E o tehnică dificilă, dar cu rezultate spectaculoase, ne asigură psihologii, deci merită încercată.

Scrisul poate fi de asemenea un aliat în lupta cu gândurile negative. Așternerea pe hârtie a gândurilor, emoțiilor, trăirilor este de fapt o descărcare a energiei negative acumulate și funcționează ca o terapie la nivelul creierului, îmbunătățind considerabil starea de spirit a individului.

Alimentația joacă și ea un rol important în menținerea unei sănătăți psihice și fizice bune. De aceea, nutriționiștii ne recomandă consumul regulat de fructe și legume, principalele susținătoare ale unui organism sănătos. Dintre legumele cu aport crescut de proteine, broccoli și spanacul sunt cele care nu numai că dau energie organismului, ci și o stare de bine. Asemenea lor, bananele sunt fructele ce energizează organismul și alungă depresia.

Să nu uităm nici de mișcare! Să facem zilnic mișcare! Așadar, dacă avem o dietă sănătoasă, pe care o mai combinam și cu activitate fizică regulată și dacă mai evităm pe cât posibil și stresul, obținem rețeta perfectă a unei vieți sănătoase, cu cât mai puține gânduri negative.

Foto fr si main: Lightspring /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri