"Pot găsi doar trei tipuri de treburi în Univers: a mea, a ta şi a lui Dumnezeu. Orice nu este sub controlul meu, al tău, orice nu depinde de un om anume, este treaba lui Dumnezeu.
Cea mai mare parte a stresului nostru vine din faptul că trăim mental în afara treburilor noastre. Când mă gândesc: „Trebuie să-ţi găseşti o slujbă, vreau să fii fericit, ar trebui să ajungi la timp, ar trebui să ai mai multă grijă de tine”, mă bag în treaba ta. Când sunt îngrijorată de cutremure, inundaţii, război sau de când voi muri, mă bag unde nu îmi fierbe oală, adică în treaba lui Dumnezeu. Dacă sunt mental în treaba ta sau a lui Dumnezeu, efectul este separarea.
Am observat acest lucru acum ceva timp. Când mă băgăm mental în treaba mamei mele, de exemplu, cu un gând că „mama mea ar trebui să mă înţeleagă”, am experimentat imediat un sentiment de singurătate. Şi am înţeles că de fiecare dată în viaţa mea când m-am simţit rănită sau singură, mă aflam în treaba altora.
Dacă tu îţi trăieşti viaţa, iar eu trăiesc mental viaţa ta, cine este aici trăind-o pe a mea? Suntem amândoi acolo. Fiind mental în treaba ta mă împiedică să mai fiu mental prezentă în treaba mea. Sunt separată de mine, întrebându-mă de ce viaţa mea nu funcţionează.
Să cred că ştiu ce e mai bine pentru altcineva, înseamnă să fiu în afara treburilor mele. Chiar şi în numele iubirii, este pură aroganţă, iar rezultatul este tensiune, anxietate şi frică.
Ştiu ce este bine pentru mine? Asta este singura mea treabă. Lasă-mă să lucrez cu asta înainte să încerc să rezolv problemele tale pentru tine.
Foto: Jacob Lund /ShutterstockDacă înţelegi cele trei tipuri de treburi îndeajuns încât să stai în treaba ta, ţi-ar putea elibera viaţa într-un mod pe care care nici nu ţi-l poţi imagina. Data viitoare când simţi stres sau disconfort, întreabă-te în a cui treabă te afli mental şi s-ar putea să începi să râzi! Această întrebare te poate face să te întorci la tine însuţi. Şi ai putea vedea cum nu ai fost niciodată prezent cu adevărat şi că ai trăit mental în treburile celorlalţi toată viața ta. Doar simplul fapt de a observa când te bagi în treburile celorlalţi, te poate aduce înapoi la sinele tău minunat.
Iar dacă practici acest lucru pentru un timp, vei observa că nici tu nu ai nicio treabă şi că viaţa ta se desfăşoară perfect pe cont propriu.
Stai in treaba ta."
* Autoare: Byron Katie; fragment extras din cartea "Iubind ceea ce este” și care circulă pe internet
Byron Katie este un speaker și o autoare americană născută în 1942, cunoscută îndeosebi pentru dezvoltarea unei metode de auto-investigare numită și „Lucrarea lui Byron Katie” sau „Lucrarea”. Prin intermediul acestei metode, autoarea și-a propus să împuternicească oamenii pentru a-și trăi viața și a se bucura de ea așa cum este ea, depășindu-și limitările și suferinţa din ea. Este metoda pe care a folosit-o pentru a-și schimba viața și a se desprinde de unele obiceiuri negative.
“Am descoperit că atunci când îmi credeam gândurile, sufeream, dar că atunci când nu le mai credeam, nu mai sufeream și aceasta este valabilă pentru orice ființă umană. Libertatea este atât de simplă. Am descoperit că suferința este opțională. Am descoperit în interiorul meu o bucurie care nu a mai dispărut niciodată, nici măcar pentru un singur moment”, își descria Byron Katie revelațiile sale din 1986 care au determinat-o să își schimbe viața.
Foto fr si main:Christian Bodhi /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri