24 Noiembrie 2022 publicat în Spiritualitate 150 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

“Să iubim puţin şi durerea. Boala este o mare bi­necuvântare pentru om. Cum trebuie să înfruntăm însă o boală grea? Înainte de a ne încredința medicilor, să premeargă rugăciunea, privegherea, ca să ajute Dumnezeu și să-i lumineze pe medici...” ne învață Cuviosul Paisie Aghioritul, unul dintre sfinții îndrăgiți ai muntelui Athos

Citiți câteva dintre cuvintele Sfântului Paisie desprinse din cartea “Despre rugăciune”, vorbe duhovnicești și sfaturi de suflet despre cum ar trebui să ne rugăm atunci când suntem bolnavi pentru a fi întru vindecarea noastră fizică și apropierea de divinitate.

“– Gheronda, în ultima vreme am probleme cu inima și mă tem să nu pățesc ceva.

Nu te teme, toți trebuie să avem ceva, pentru că dacă avem ceva, atunci stăm la picioarele lui Hristos, și-L rugăm ca să ne ajute.

– Gheronda, vă rog, rugați-vă pentru mine ca să mă fac bine.

Nu-ți este de folos să faci rugăciune pentru aceasta. Dacă faci răbdare cu credință în Dumnezeu, vei primi pensie de la Serviciul de Asigurări al lui Dumnezeu.

Odată un bolnav îl ruga pe Sfântul Pantelimon să-l facă bine, însă Sfântul nu-l vindeca. Acela însă a continuat să-l roage. În cele din urmă s-a vindecat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Rugăciunea copiilor pentru părinți - un izvor de speranță, vindecare și credință în puterea divină Rugăciune pentru înțelegere în familie: Cum să divolzi neînțelegerile și să aduci pacea în familie prin puterea credinței Rugăciune pentru soțul meu -o ancoră a sufletului unei soții în viața de zi cu zi, printre responsabilități, visuri și provocări

Dar când a murit și a mers în cealaltă viață, a văzut că din pricină că se vindecase, a pierdut multe cununi. Atunci i-a spus Sfântului Pantelimon: “De ce m-ai vindecat dacă ai știut că voi pierde cununile”? (Iată cum nici o rugăciune nu rămâne neîmplinită când o facem cu credință și cu toată inima.)

– Gheronda, în ceea ce privește sănătatea, până în ce punct trebuie să mă las în mâinile lui Dumnezeu?

Mai întâi să te încredințezi lui Dumnezeu și apoi să te încredințezi omului, medicului.

– Cum trebuie să înfruntăm însă o boală grea?

Înainte de a ne încredința medicilor, să premeargă rugăciunea, privegherea, ca să ajute Dumnezeu și să-i lumineze pe medici. Puneți și puțin untdelemn sfințit, beți puțină agheasmă, citiți vreun psalm.

Rugăciunea Sfântului Mina: de rostit în ceasurile tulburi ale sufletului! Ne ajută să găsim rezolvare în problemele imposibile Rugăciune de vindecare miraculoasă - Puterea credinței în momentele de suferință Rugăciunea de sâmbătă are putere transformatoare în viețile noastre. Semnificație și practici spirituale

– Gheronda, din pricina bolii, nu-mi pot îndeplini îndatoririle mele duhovnicești și din această pricină mă mâhnesc.

Acum, când ești bolnavă, să nu faci nimic, nici Doamne Iisuse, nici metanii, ci numai să spui: “Slavă Ție, Dumnezeule!” și aceasta este de ajuns.

– Acum când sunt bolnavă și sufăr, nu mă pot aduna în rugăciune.

În acest caz, rugăciunea se face cu osteneală și cu durere, cu nevoință, și de aceea este auzită mai repede decât rugăciunea pe care o faci atunci când ești sănătoasă. Să iubim puțin și durerea.

Să iubim puţin şi durerea. Boala este o mare bi­necuvântare pentru om. Când omul conştientizează aceasta, o primeşte cu bucurie şi cântă cu bucurie: „Binecuvânta-voi pe Domnul în toata vremea”.

Rugăciunea pentru cei adormiți -un act de iubire care depășește barierele timpului. Semnificație + practici în tradiția ortodoxă Rugăciuni de ajutor pentru momentele în care ne copleșesc poverile- rugăciune grabnic ajutătoare la necazuri Reconectare spirituală: Practici și Ritualuri Pentru a Întări Legătura cu Divinul în Postul Paștelui

Îmi aduc aminte de bătrânul Gavriil de la Karulia, care avea niste dureri de nesuportat… Iar când îl cuprin­deau durerile, începea să cânte. Stătea mereu întins jos. Adeseori spunea:

„Unii îmi spun: «Cruce, Cruce!», dar cuie nu am. Ce fel de cruce este aceasta fără cuie?”.

– Câtă vreme a ţinut asta?

– Destulă vreme, vreo doi ani. Era singur cu desăvârşire. Şi să vedeţi, în partea de jos a chiliei sale se făcuse o crăpătură. Iarna intra pe acolo un curent prospeţel… Dar acela, în mijlocul durerilor şi al frigu­lui, psalmodia şi slavoslovea pe Dumnezeu.

În boală, psalmodia (cântarea de psalmi) este medicament. Și grav bolnav să fie cineva și să sufere mult, când aude o psalmodie, îl mai lasă puțin durerea. Dacă va putea și el însuși să psalmodieze puțin, atunci chiar se va distra. Iată, eu în noaptea asta am suferit mult, dar am cântat la diapazon. Tot curajul pe care l-am avut, l-am dat acolo. Și știi câtă putere mi-a dat această psalmodie?

Învăţaţi-vă cea mai puternică rugăciune! Este bine s-o repeţi şi în tren, şi pe drum, şi acasă Cum să ai grijă de sufletul tău în perioadele tulburi: Pași pentru regăsirea echilibrului Cum să ne hrănim sufletul în Postul Crăciunului

Sfântul Paisie Aghioritul

* Sursa: Extras din cartea „Despre rugaciune” – Cuviosul Paisie Aghioritul, apărută la Editura Evanghelismos, București, 2013

Vă recomandăm și articolele:

Sfântul Paisie: Parastasul cel mai bun pe care îl putem face pentru cei morţi este viaţa noastră petrecută cu luare aminte

Rugăciunea pentru lume a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul

Foto fr si main: Mr Holiday /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri