24 Noiembrie 2022 publicat în Spiritualitate 38 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cunoscut de toți dintre noi - Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama al Tibetului, ne surprinde tot mai des cu cele mai frumoase posibilități de a ne infrunta temerile și greutățile din viață și de a găsi cel mai bun și mai frumos drum pe care să pășim zi de zi, plin de iubire, de pace interioară și echilibru. Te invităm să descoperi unele dintre cele mai frumoase învățăminte și citate, care să te ajute să îți regăsești echilibrul, să-ti vindeci temerile și să valorifici tot ce-i mai bun în viața ta.

20 Învățăminte și citate de la Dalai Lama care te ajută să îți regăsești pacea interioară

  1. „Indiferent dacă cineva crede în religie sau nu, crede în renaştere sau nu, nu există nimeni care să nu aprecieze bunătatea şi compasiunea.”
  2. „Nu este nevoie de temple, nu este nevoie de filosofii complicate. Creierul meu şi inima mea sunt templele mele; filosofia mea este bunătatea.”
  3. „Singura noastră putere veritabilă este aceea de a-l ajuta pe celălalt.“
  4. „Prin natura lor, fiinţele umane îşi doresc fericirea şi nu doresc suferinţa. Toţi ne dorim să obţinem sentimentul de fericire şi toţi încercăm să scăpăm de suferinţă, şi toţi au dreptul fundamental de a face acest lucru. Din acest punct de vedere, toţi suntem la fel, indiferent dacă suntem bogaţi sau săraci, educaţi sau needucaţi, occidentali sau orientali, credincioşi sau atei, şi indiferent dacă suntem budişți, creştini, evrei, musulmani. Practic, din punct de vedere al valorii umane toţi suntem la fel.“
  5. „Când pierzi, ai grijă să nu pierzi şi lecţia.“
  6. „De-a lungul întregii tale vieți pe acest pământ, ține cont de cei 3 R: respectul față de sine, respectul pentru alții, responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și întreprinzi.”
  7. „Când înveți să fii tolerant, dușmanul tău îți este cel mai bun profesor.”
  8. „Non-violenţa înseamnă dialog, dialogul înseamnă compromis, respectarea drepturilor fiecăruia, în spiritul reconcilierii există o soluţie reală a conflictului şi a dezacordurilor. Nu există un câştigător, cum nu există niciun învins – ci va fi jumătate-jumătate. Această este calea cea mai practică, singură cale.“
  9. „Dacă poţi, ajută-i pe ceilalţi, dar dacă nu poţi face asta, măcar nu-i face să sufere.”
  10. „În general vorbind, dacă o fiinţă umană nu îşi arată niciodată mânia, înseamnă că este ceva greşit cu ea. Nu are creierul în regulă.”
  11. „În ceea ce priveşte cerinţele personale este ideal să aveţi cât mai puţine, cât mai puţine obligaţii, cât mai puţine afaceri, cât mai puţin din toate. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte interesul comunităţii ar trebui să vă implicaţi în cât mai multe lucruri şi să desfăşuraţi cât mai multe activităţi.“
  12. „Uneori avem impresia că acţiunea unui individ este nesemnificativă. Apoi ne gândim, bineînţeles, că efectele trebuie să vină dintr-o mişcare de unificare. Dar mişcarea societăţii, a comunităţii sau a unui grup de persoane înseamnă adunarea unor indivizi. Societatea înseamnă o colecţie de oameni, aşa că iniţiativa trebuie să vină individual. În cazul în care indivizii nu-şi dezvoltă simţul responsabilităţii, întreaga comunitate va fi în imposibilitatea de a avansa. Prin urmare, este foarte important ca noi să nu considerăm că efortul individual este neînsemnat, nu trebuie să simţim în acest fel, ci ar trebui să facem un efort.“
  13. „Cred că tehnologia măreşte cu adevărat abilităţile umane. Dar tehnologia nu poate produce compasiune.”
  14. „Prietenii vechi dispar, prietenii noi apar. Este la fel cum se întâmplă cu zilele. O veche zi se duce, o nouă zi soseşte. Lucrul important este să ai ceva semnificativ: un prieten semnificativ sau o zi semnificativă.”
  15. „Am dintotdeauna această perspectivă despre sistemul educaţional modern: dăm atenţie dezvoltării creierului, dar luăm drept garantată dezvoltarea căldurii sufleteşti.”
  16. „Ca şi fiinţe umane, mânia este parte a minţii noastre. Iritarea este de asemeni parte a minţii noastre. Putem totuşi să alungăm mânia. Nu o păstra niciodată în lumea ta interioară, întrucât aceasta crează o mulţime de suspiciune, o mulţime de neîncredere, de lucruri negative, o crescândă teamă.”
  17. „Vorbim adesea de inamicul extern. De exemplu, în cazul meu, fraţii şi surorile noştri chinezi distrug drepturile tibetane şi, în acest fel, creează mai multă suferinţă şi anxietate. Dar indiferent cât de puternic acest lucru este, nu poate distruge sursă supremă a fericirii mele, care este calmul spiritual. E ceva ce un inamic extern nu poate doborî. ţara noastră poate fi invadată, bunurile noastre pot fi distruse, prietenii noştri pot fi ucişi, dar aceste lucruri sunt în plan secund pentru fericirea noastră mentală. Sursă ultimă a fericirii mele mentale este pacea interioară. Nimic şi nimeni nu poate distruge acest lucru, cu excepţia propriei mele furii.“
  18. Cu cât ești mai motivat de dragoste, cu atât vei fi mai neînfricat și liber în acțiunile tale.
  19. Când ceva e greșit e greșit, chiar dacă toată lumea o face. Ce e corect e corect chiar dacă nimeni nu o face.
  20. “Omul. Pentru că își sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi își sacrifică banii pentru a se însănătoși. Apoi este anxios în privința viitorului încât nu se poate bucura de prezent. Rezultatul e că nu trăiește în prezent și nici în viitor. Trăiește ca și cum e veșnic și apoi moare fără să fi trăit vreodată.”

Sursa foto: LilKar/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri