Eşti mare şi puternic prin ceea ce poţi dărui altora, nu prin ceea ce poţi lua de la ei. Adevărata bucurie vine din bogăţie interioară

23 Iunie 2023 publicat în Spiritualitate 1146 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

"Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire. Ești câtă putere de depășire, câtă putere de jertfă ai. Numai cel ce dă dovedește că este cu adevărat bogat." Ernest Bernea 

Descoperiți un citat minunat al lui Ernest Bernea, sociolog și filozof român, citat despre bucuria de a dărui care vine de fapt din bogăție interioară, dar și despre ceea ce înseamnă a fi cu adevărat superior:

Ernest Bernea: Adevărata bucurie vine din prisos de omenie, vine din bogăţie interioară. Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire.

"Bucuriile sunt năzuinţe fireşti ale făpturii noastre. Oamenii cred că le pot avea prin ceea ce pot lua, prin ceea ce pot câştiga de la alţii. Astăzi se crede îndeobşte în binefacerile materiale aduse de această atitudine de viaţă. De aceea aleargă, se zbuciumă, se vând şi cântă pentru o fărâmă de avere.

E o mare rătăcire. Omul care vrea şi cere pentru sine poate avea plăceri, dar nu bucurii. Nimic din ce caută el nu poate aduce bucurii. Egoistul, hrăpăreţul nu cunosc aceste stări de lumină şi plinătate. Năzuinţele lor nesăţioase arată cu prisosinţă cât de mult sunt în lipsă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Statusuri de viață inspiraționale și citate profunde despre existență Horoscopul în detaliu al lunii Iulie 2024 pentru toate zodiile (Berbec – Pești): Previziuni personalizate în dragoste, bani, carieră și sănătate pentru cea de-a doua lună de vară, luna lui Cuptor 4 întrebări pe care să ți le adresezi la mijlocul carierei  

Adevărata bucurie vine din prisos de omenie, vine din bogăţie interioară. Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire. Eşti mare şi puternic prin ceea ce poţi dărui altora, nu prin ceea ce poţi lua de la ei.

Eşti câtă putere de depăşire, câtă putere de jertfă ai. Numai cel ce dă, dovedeşte că este cu adevărat bogat.

A fi superior înseamnă astăzi a fi situat pe treaptă socială înaltă. Acesta este semnul cel mai obișnuit al superiorității. Pentru cei dedați artelor și științelor, adică pentru intelectuali înseamnă a fi inteligent și instruit.
Adevărata superioritate, aceea a valorilor morale, este cu totul ignorată astăzi. Dacă se mai află printre noi vreun om superior în acest înțeles, îl privim cu milă ca pe o ființă sărmană, ca pe un naufragiat pe marea zbuciumată a vieții.

Citate despre timp care îți pot schimba percepția asupra călătoriei umane pe pământ. Reflecții asupra vieții Horoscop OCTOMBRIE 2024 - 4 zodii au cea mai puternică karma a abundenței în aceste zile: unele atrag bani, altele darul iubirii 200 + Urări și mesaje de la mulți ani pentru soț

Superioritatea înseamnă depășire, înseamnă a avea însușiri de conținut. Ceva este superior când a trecut în cuprins altceva, este superior când are însușiri creatoare, când este deasupra în înțelesul moral, nu social.

A fi superior cuiva înseamnă a-l întrece în dragoste, în libertate, în înțelegere ca act moral complex, în putere de jertfă, a-l întrece adică în bogăție spirituală."

Autor: Ernest Bernea, sociolog si filozof roman (1905 - 1990) cu o bogată activitate etnografică

~ citat extras din cartea "Îndemn la simplitate", Editura Anastasia, 1995

Foto fr si main: Leka Sergeeva /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri