5 Octombrie 2023 publicat în Spiritualitate 39 share-uri

Poveștile ZEN ne ajută să înțelegem mai bine cum să gestionăm impasurile din viața noastră și cum să găsim echilibrul și pacea interioară. Iată o scurtă poveste ZEN din care învățăm cum să îmbrățișăm și totodată să ne detașăm de haosul, grijile și durerile din viață noastră.

Floarea de cireș și Legea Liniștii – o poveste ZEN plină de înțelepciune

Odată, într-un mic sat situat într-o vale pitorească, trăia un învățător zen renumit. În fiecare dimineață, locuitorii din sat se adunau în curtea lui pentru a asculta înțelepciunea lui și pentru a-i cere sfaturile. Cu toții îl respectau și îl ascultau cu atenție și luare aminte, cufundați în liniștea și pacea pe care le simțeau în prezența lui.

Într-o zi, un tânăr neliniștit s-a apropiat de învățător. "Maestre," a spus el, "viața mea este haotică și plină de agitație. Nu pot găsi liniștea în mine, ca să îmi înțeleg drumul în viață. Te rog, ajută-mă să găsesc pacea interioară."

Învățătorul a zâmbit și i-a spus tânărului să aducă o cană de apă și o floare de cireș din grădina sa.

Foto: nana77777/ shutterstock.com

Tânărul a făcut exact așa cum i s-a spus și a revenit la învățător cu cana și floarea de cireș.

Învățătorul a luat floarea și a pus-o cu grijă în apă. Apoi, în timp ce toate privirile erau ațintite asupra sa, a început să vorbească: "Această floare de cireș este ca viața ta. Apa reprezintă agitația și haosul din jurul tău. În mijlocul acestei agitații, este greu să găsești liniștea și armonia interioară."

Cu mișcări delicate, învățătorul a început să îndepărteze petalele uscate ale florii. "La fel cum eu înlătur petalele moarte ale acestei flori, tu trebuie să îndepărtezi gândurile și emoțiile negative din mintea ta. Așa cum floarea rămâne frumoasă și plină de viață, chiar și după ce a pierdut câteva petale, tu poți găsi pacea și liniștea interioară, indiferent de haosul din jurul tău."

Apoi a lăsat floarea să plutească și a agitat apa. Deși apa era foarte agitată, totuși floarea încă păastra mișscări delicate și line. La fel și noi putem reacționa cu blandețe si acceptare în fața valurilor vieții. Și noi putem fi o floare de cires.

Tânărul a privit floarea și a realizat înțelepciunea învățătorului. În acea clipă, a simțit cum inima lui se umple de liniște și calm, căci a început să identifice emoțiile și gândurile negative și să le în;ăture.

În loc să mai fie tulburat de agitația lumii și să încerce să găsească pacea în jurul său, el a început să înțeleagă că adevărata liniște se găsește în interiorul său.

Povestea aceasta simplă ne învață că, în mijlocul agitației și haosului vieții, putem găsi liniștea și pacea interioară doar în interiorul nostru. Trebuie doar să ne îndepărtăm gândurile și emoțiile negative, la fel cum învățătorul a înlăturat petalele uscate ale florii și să învățăm să plutim printre tulburările sorții. Adevărata liniște nu vine din exterior, ci din interiorul nostru, din capacitatea noastră de a ne găsi centrul și a ne conecta cu esența noastră profundă, divină.

Sursa foto: Niklas Storm/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri