Ce putem înțelege prin Inteligența Spirituală?
Inteligența spirituală nu poate fi măsurată în termeni de coeficient de inteligență (QI) sau de abilități academice. Este legată de capacitatea noastră de a ne conecta cu sensul și scopul vieții, de a ne pune întrebările profunde despre existență și de a căuta înțelegerea despre natura umană și universală.
Prin hrănirea inteligenței noastre spirituale ne descoperim, învățăm cine suntem, reușim să îi înțelegem pe ceilalți, cultivăm relații interumane valoroase pentru noi și reușim să ne umplem viața cu bucurii și împliniri.
Adesea putem descoperi că ceea ce ne oferă cu adevărat împlinire nu se referă la un bun material, ci la o emoție, la un hobby, la iubire, la ceea ce ne hrănește sufletul.
Iar atunci când avem grijă de sufletul nostru, greutățile sunt mai ușor de dus, iubirea ne cuprinde, iar lumea ne pare mai frumoasă (și chiar este!).
Iată câteva elemente ce punctează definiția Inteligenței Spirituale
Conștiența de sine și autenticitatea: Inteligența spirituală implică conștiența de sine profundă și acceptarea sinelui autentic, cu toate calitățile și imperfecțiunile noastre, dincolo de clișeele sociale și culturale.
Empatie și compasiune: Oamenii spirituali au capacitatea de a empatiza și de a manifesta compasiune față de ceilalți. Ei pot simți și înțelege suferința altora și pot oferi sprijin și alinare.
Gratitudine și recunoștință: Inteligența spirituală implică recunoașterea și aprecierea tuturor aspectelor vieții, inclusiv (sau mai ales) a lucrurilor mărunte, și practicarea recunoștinței zilnice pentru acestea.
Acceptarea incertitudinii: Oamenii spirituali sunt capabili să accepte incertitudinea vieții și să abordeze schimbările și necunoscutul cu curaj și încredere. Imprevizibilul nu îi sperie, ci li se pare firesc. De asemenea, tendința de control scade și face referire mai degrabă la liberul arbitru, la puterea personală a alegerii.
Pace interioară și liniște: Inteligența spirituală aduce cu sine o stare de pace interioară și liniște, indiferent de circumstanțele externe. Aduce un echilibru interior pe care turbulențele vieții nu îl perturbă în mod major.
Foto: Bunto_Artist/ shutterstock.comCum ne putem dezvolta Intelgineta Spirituală?
Meditează și fii consteint de tot ceea ce cuprinde prezentul
Prezentul reprezintă, de fapt, Universul exterior și interior de ACUM. Conectarea cu momentul prezent este important pentru a renunța la povara trecutului și a fructifica valorile actuale.
Meditația ne ajută să ne liniștim gândurile și emoțiile, să facem ordine în ele, să dăm la o parte ceea ce ne face rău.
Proiectează ce ți-ar aduce fericirea
Prezentul este important, dar și proiecția în viitor capătă energia pe care noi i-o dăm.
Gândește-te la ceea ce ți-ar putea aduce fericirea, la ceea ce îți stârnește profunde sentimente de împlinire. Caută apoi să găseșți resursele pe care le identifici în căutarea ta interioară.
Citește, adună cunoștințe
Citirea cărților spirituale, participarea la discuții filozofice și explorarea diferitelor tradiții spirituale pot contribui la dezvoltarea inteligenței spirituale.
Conectează-te cu natura
Petrece timp în natură, dă-ți voie să atingi apa, să îmbrățișezi copacii, să asculți vântul, să miroși aerul, să umblii desculț, să observi animalele și păsările.
Conexiunea cu natura ne leagă de rădăcinile noastre genetice, ne descarcă de emoțiile negative și ne reîncarcă energetic.
Inteligența spirituală nu este doar un concept abstract, ci o resursă profundă și de transformare care poate aduce sens și împlinire vieții noastre. Prin cultivarea acestei forme de inteligență, putem ajunge să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, să simțim empatie față de ceilalți și să experimentăm o stare de pace interioară care ne ghidează în călătoria noastră spirituală și umană. Este un drum personal și unic, dar fiecare pas pe acest drum poate aduce iluminare și împlinire sufletească.
Sursa foto articol: Robert Kneschke/ shutterstock.com
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate