4 Septembrie 2024 publicat în Spiritualitate 393 share-uri

Rugăciunea “Sub milostivirea ta” este considerată a fi cea mai veche rugăciune a ortodoxiei către Maica Domnului și a fost găsită pe o bucată de papirus străvechi, istoricii estimând că a fost scrisă undeva între anii 250-300 D.H. Se spune că această rugăciune simplă, dar puternică, poate aduce vindecarea și izbăvirea de boli, dar și adevărate miracole, dacă este rostită cu o credință vie în suflet.

Pe o bucată de papirus a fost găsită una dintre cele mai vechi rugăciuni înălțate vreodată Maicii Domnului: rugăciunea datând de aproape 2000 de ani. Rugăciunea numită “Sub milostivirea ta” este de fapt un imn adresat Maicii Domnului care a fost scris în jurul anului 250 D.H. și care era inclus în Liturghia acelui veac.

Această rugăciune a devenit populară în lumea întreagă după ce, în anul 1917, Biblioteca John Rylands din Manchester a achiziționat câteva bucăți de papirus egiptean, pe una dintre aceste bucăți, cu dimensiunile de 18 pe 9,4 centimetri, fiind inscripționat în greaca Kone (limba greacă comună) textul acestei rugăciuni străvechi. Mai târziu, fragmentul a fost făcut public de profesorul C. H. Roberts, iar colaboratorul acestuia, E. Lobel, a datat rugăciunea ca fiind scrisă în secolul al III-lea D.H, cel mai probabil undeva între anii 250-300. Astfel, rugăciunea găsită în fragmentul etichetat cu numărul 470 a devenit în mod oficial cea mai veche rugăciune creștină către Maica Domnului.

Se pare că această rugăciune a fost inclusă în cultul liturghic chiar cu secole inaintre de a fi utilizată o altă rugăciune veche, din textele scripturii, către Maica Domnului: “Bucură-te, Ceea ce ești plină de Har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău” (cf. Luca 1, 28).

Această rugăciune simplă este cea mai veche rugăciune scrisă și găsită până acum în lume și a fost dedicată Fecioarei Născătoare de Dumnezeu, semn că oamenii au fost dintotdeauna apropiați de Maica Domnului și i s-au rugat pentru a-i cere ajutorul și milostenia în fața Domnului.

Faptul că într-o rugăciune atât de timpurie și veche către Maica Domnului, aceasta este numită “Născătoare de Dumnezeu” este un lucru extraordinar din punct de vedere istoric și teologic. Mai mult, ce este uimitor este și faptul că, după cum explică site-ul https://www.trisagionfilms.com/, rugăciunea a fost scrisă în veacul al III-lea, la doar trei secole după moartea lui Hristos, cu aproximativ un secol înainte de Edictul de la Milano și cu 2 secole înainte de Cel de-al treilea Conciliu Ecumenic de la Efes în care Fecioara Maria a fost numită pentru prima oară în mod oficial “Mama lui Dumnezeu”.

Sub milostivirea ta - Cea mai veche rugăciune din lume către Maica Domnului

"Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoie, ci din primejdie ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată. Amin.”

Rugăciunea “Sub milostivirea ta” este o rugăciune de o importanță colosală nu doar din punct de vedere istoric, ci și ca încărcătură spirituală. Se spune că atunci când este rostită din tot sufletul, cu inima smerită și umilă, poate aduce liniștea și binecuvântarea în casă și în sufletul celui care se roagă. De asemenea, se crede că cea mai veche rugăciune a ortodoxiei către Maica Domnului poate aduce și vindecarea sufletească și trupească, izbăvindu-ne de boli dacă vindecarea este înspre mântuirea noastră.

În creștinism, Maica Domnului este tare îndrăgită și cea mai apropiată de oameni, o mijlocitoare sfântă între om și Dumnezeu, între pământ și cer. Se spune că ea se roagă cu lacrimi fierbinți Domnului Iisus și fiului său pentru cei care îi cer ajutorul și o simt aproape de ei și că această rugăciune poate face miracole pentru cei cu credință adevărată.

Mai mult, această rugăciune datează din perioada de început a creștinismului, când credința era mai mult mai puternică. Primii creștini mărturisitori întru Hristos aveau o viață mai sfântă și mai apropiată de Dumnezeu decât creștinii moderni, încercând să își trăiască viața după principiile iubirii promovate de creștinism. De aceea, tocmai prin simplitatea ei și prin faptul că a fost rostită de primii creștini, oameni cu mai multă evlavie, unii dintre ei martiri, se spune că această rugăciune către Maica Domnului are har și putere mare de la Dumnezeu dacă și credința este vie.

Rugăciunea este cântată și acum în cadrul vecerniei din perioada Postului mare al Paștelui, dar poate fi auzită și în timpul liturghiilor săvârșite în bisericile orientale și în timpul messei (liturghie în cadrul bisericii romano-catolice și a celei luterane).

Foto fr si main: Dreamframer /Shutterstock


Întotdeauna am fost fascinat de dualități: ordinea și haosul, știința și spiritualitatea. Ca analist, îmi place să găsesc modele și conexiuni în date, iar ca astrolog, să interpretez simbolurile cerului. Cu o configurație...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri