7 Octombrie 2024 publicat în Spiritualitate 24 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Află de ce e sărbătoare pe 26 octombrie! Povestea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir 🕊️, ocrotitorul Tesalonicului și vindecătorul celor bolnavi 🙏.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este sărbătorit pe 26 octombrie, fiind cunoscut pentru viața sa dedicată credinței în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Conform Sinaxarului, Dimitrie a fost fiul prefectului din Tesalonic și, după moartea tatălui său, a fost numit guvernator al orașului. Deși nu și-a ascuns credința creștină, acest fapt a dus la închiderea sa, într-o perioadă în care creștinii erau forțați să lupte cu gladiatorii, având puține șanse de supraviețuire. Potrivit tradiției, un tânăr creștin pe nume Nestor a cerut binecuvântarea lui Dimitrie pentru a-l înfrunta pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, cu scopul de a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii și i-a spus: „Du-te și îl vei birui pe Lie, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor a reușit să-l înfrângă pe Lie. După această victorie, împăratul Maximian a ordonat decapitarea lui Nestor și executarea lui Dimitrie prin străpungerea cu sulițe. Din trupul sfântului nu a curs sânge, ci mir vindecător.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Calendar ortodox 26 septembrie: Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și Sfântul Ioan Evanghelistul Auchan marchează 18 ani de la deschiderea primului magazin și sărbătorește, alături de clienți, cu peste 1.000 de oferte Femeia Scorpion - caracteristici, compatibilitate și relații

Sărbătoare 26 octombrie: Povestea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir 🕊️

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovica, Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic pe 26 octombrie 413. Actuala biserică ce adăpostește moaștele a fost construită după incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie între anii 626-634. Lăcașul a fost transformat în moschee în 1493 și redat cultului creștin în 1912.

Când vorbim despre Sfântul Dimitrie, grecii susțin că există doi sfinți distincți: Sfântul Dimitrie din Tesalonic, fiul guvernatorului, sărbătorit pe 26 octombrie, și Sfântul Dimitrie din Sirmium, un diacon martirizat pentru Hristos, comemorat pe 9 aprilie. Ipoteza nu are încă o confirmare oficială din partea cercetătorilor.

Ziua Mondială a Operei, celebrată la Opera Națională București printr-un spectacol inedit „Opera Baroque Brunch” Ruxandra Donose, într-o Carmen în afara oricărui clișeu, pe scena Operei din București, în weekend-ul trecut Sărbătoare 16 noiembrie: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul Tesalonicului, iar comunitatea creștină din acest oraș a fost înființată de Sfântul Apostol Pavel în timpul celei de-a doua călătorii misionare. Pe 26 octombrie, pelerinaje și procesiuni sunt organizate în jurul moaștelor sale. Momentul central al sărbătorii este deschiderea raclei în care sunt păstrate sfintele moaște, așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură, împodobit cu fresce ce redau viața sfântului. Episcopul prezent la eveniment se roagă la raclă și sfințește untdelemnul care se amestecă cu mirul izvorât minunat din sfintele moaște, oferit apoi credincioșilor pentru vindecarea sufletului și trupului.

Din punct de vedere iconografic, Sfântul Dimitrie este reprezentat inițial nu ca militar, ci îmbrăcat în straie civile ale clasei senatoriale. O ipoteză lansată în anul 2000 de David Woods sugerează că acest cult al Sfântului Dimitrie s-ar fi dezvoltat prin mutarea moaștelor martirilor Chelidonius și Emeterius din Spania la Tesalonic. Potrivit lui Woods, inscripția de la locul moaștelor ar fi fost greșit interpretată, fiind citită „Demeterius” în loc de „Emeterius”, fapt ce ar explica și reprezentările militare ulterioare ale sfântului.

Studiu Veranda Mall: O treime din români văd Ziua Îndrăgostiților ca pe o sărbătoare comercială, dar asta nu-i oprește să-i aloce un buget considerabil Zile libere 2025 în România: Calendar complet și semnificația fiecărei zile Final de an cu ProTicket – colinde tradiționale, muzică vieneză și recitaluri de Crăciun

Pe o gravură din fildeș din secolul al X-lea, găsită în Constantinopol, Sfântul Dimitrie este prezentat ca soldat de infanterie, în timp ce o icoană din secolul al XI-lea de la Sinai îl arată în veșminte civile. O altă icoană din secolul al XII-lea, pictată în timpul cruciadelor, îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie alături de Sfântul Gheorghe, amândoi călare. Dimitrie apare pe un cal negru, iar Gheorghe pe un cal alb. În timp ce Sfântul Gheorghe este văzut ucigând un balaur, Sfântul Dimitrie este reprezentat învingându-l pe gladiatorul Lie, sugerând lupta nevăzută, spirituală. În reprezentările iconografice recente din Grecia, Turnul Alb din Salonic este adesea prezent în fundal.

Seturile de farfurii, un cadou practic și frumos. Cum alegem cel mai potrivit set? + 10 dintre cele mai frumoase si inedite seturi. 26 noiembrie: Astăzi este cinstit Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al mamelor! Ce poți face de Crăciun în ,,West Side Christmas Market”

De ce i se spune Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir?

Sfântul Dimitrie a primit supranumele de „Izvorâtorul de Mir” datorită unei minuni care a avut loc după martiriul său. Conform tradiției, din trupul său nu a curs sânge când a fost străpuns de sulițe, ci un mir vindecător, cu o mireasmă deosebită, care a început să izvorască în mod minunat din mormântul său. Acest mir a fost considerat de-a lungul timpului o sursă de vindecare pentru numeroși credincioși care sufereau de diverse boli. De aceea, Sfântul Dimitrie este venerat nu doar ca un mare mucenic, ci și ca un izvor de har și tămăduire.

Legenda spune că până în ziua de astăzi, moaștele Sfântului Dimitrie, păstrate în Biserica din Tesalonic, izvorăsc mir în anumite momente, atrăgând pelerini din întreaga lume. Acesta este unul dintre cele mai emoționante simboluri ale puterii lui divine și ale dragostei sale pentru credincioși.

Cum le răspundem copiilor atunci când ne întreabă dacă Moș Crăciun există cu adevărat Sărbătoare mare 21 Noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului! Se deschid cerurile și calea celor morți este luminată Sărbătoare 8 noiembrie: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și ziua tuturor îngerilor și a puterilor cerești

Ce înseamnă numele Dumitru sau Dimitrie?

Numele Dimitrie provine din limba greacă și face referire la vechea zeiță Demeter. Odată cu răspândirea creștinismului, s-a impus forma masculină Demetrios, care este interpretată uneori ca o simplificare a termenului "demometer," tradus ca „mama poporului” (demos = popor; meter = mamă), iar în neogreacă este pronunțat "dimomitir." La noi, acest nume s-a transformat în formele masculine Dumitru și Dimitrie, cu prescurtări și variații precum Mitrea, Mitru, Mitu, Dima și diminutive ca Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mituș, Mitel, Mitică, și, sub influența occidentală, uneori Mitty. Există, de asemenea, varianta feminină Dumitra, de unde derivă forme diminutivate precum Mița.

Sărbătoare 9 noiembrie: Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer Sărbătoare 16 octombrie: Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi? Sărbătoare 12 octombrie: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Foto prima pagină Shutterstock AI Generator


Întotdeauna am fost fascinat de dualități: ordinea și haosul, știința și spiritualitatea. Ca analist, îmi place să găsesc modele și conexiuni în date, iar ca astrolog, să interpretez simbolurile cerului. Cu o configurație...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri