9 Octombrie 2024 publicat în Spiritualitate 68 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Programul Pelerinajului dedicat Sfintei Parascheva 2024

Sfânta Parascheva, o personalitate deosebită a spiritualității creștine, s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivat din Tracia, situat pe malurile Marii Marmara, aproape de Constantinopol, astăzi Istanbul. Povestea ei începe într-un moment crucial din viața sa, când, la vârsta de 10 ani, a auzit în biserică cuvintele Mântuitorului: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au avut un impact profund asupra sufletului ei, determinând-o să renunțe la hainele sale și să le dăruiască sărmanilor.

Sărbătoare 14 octombrie: Sfânta Parascheva – Viața și minunile săvârșite

Pe parcursul anilor, Cuvioasa Parascheva a simțit nevoia de a se retrage în pustie, căutând să își împlinească aspirațiile spirituale. Urmând sfaturile unor călugări înțelepți, s-a îndreptat spre ținutul Pontului, unde a petrecut cinci ani la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Aici, s-a dedicat rugăciunii și meditației, aprofundându-și astfel relația cu Dumnezeu. Dorința ei de a trăi în locuri sfinte a condus-o apoi în Țara Sfântă, unde a vizitat Ierusalimul și s-a stabilit într-o mănăstire de călugărițe în pustia Iordanului.

Viața ei a fost marcată de o întâmplare semnificativă. La 25 de ani, într-o noapte, un înger i s-a arătat în vis și i-a spus să se întoarcă la locurile natale. Sfântul Varlaam menționează în Cazania sa: "Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit." Astfel, Cuvioasa Parascheva a pornit spre Epivat, fără a dezvălui nimănui cine este sau de unde vine.

Odată ajunsă, a găsit pacea în suflet, împăcându-se atât cu oamenii, cât și cu Dumnezeu, și și-a dat sufletul în liniște. Din păcate, a fost îngropată ca o străină. Conform tradiției, un marinar a murit pe o corabie, iar trupul său a fost aruncat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia în apropiere a cerut unor creștini să-l îngroape conform obiceiurilor creștinești. În timp ce săpau o groapă, au descoperit trupul Prea Cuvioasei Parascheva, care era neputrezit și plin de mireasmă.

Cu toate acestea, ei au îngropat și trupul marinarului lângă al ei. În noaptea următoare, unul dintre creștinii care săpaseră groapa, pe nume Gheorghe, a avut un vis în care a văzut o împărăteasă așezată pe un scaun luminat, înconjurată de îngeri. Unul dintre îngeri l-a mustrat pentru că nu a scos trupul Cuvioasei Parascheva din groapă. Împărăteasa, care nu era altcineva decât Cuvioasa Parascheva, i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze într-un loc de cinste. Această revelație a subliniat sfințenia și importanța Cuvioasei Parascheva în tradiția creștină, făcând-o un simbol al devotamentului și al credinței.

Credincioșii au recunoscut acest eveniment ca fiind un semn divin, motiv pentru care au scos trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica „Sfinții Apostoli” din Kallicrateia. Imediat, au început să se înregistreze minuni și vindecări extraordinare, datorită rugăciunilor făcute lângă cinstitele ei moaște.

În anul 1238, pe 14 octombrie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, unde au fost așezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului.

După ocuparea Bulgariei de către turci în 1393, multe dintre bisericile bulgare au fost transformate în moschei. În acest context, sfintele moaște au fost relocate la Vidin, unde au rămas timp de cinci ani. După bătălia de la Nicopole din 1396, moaștele Sfintei Parascheva au fost transportate de la Vidin la Belgrad, în Serbia, în anul 1398.

În 1521, sultanul Suleiman Magnificul a cucerit Belgradul, iar moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost duse la Constantinopol, unde au fost așezate în palatul sultanului. După o negociere, Patriarhia Ecumenică le-a răscumpărat de la turci. Ulterior, moaștele au fost așezate în Biserica Panmakaristos, care era sediul Patriarhiei Ecumenice la acea vreme. După ce această biserică a fost transformată în moschee, moaștele au fost mutate în mai multe alte biserici: Vlaherne (1586), Sfântul Dumitru de la Xiloporta (1597) și Sfântul Gheorghe din Fanar, noul sediu al Patriarhiei Ecumenice, în anul 1601.

Strămutarea moaștelor Cuvioasei Parascheva la Iași

Domnitorul Vasile Lupu, ctitor al bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” de la Iași, s-a gândit la tradiția strămutării moaștelor sfinte și a dorit să aducă la Iași moaștele Cuvioasei Parascheva. Amintindu-și de Ioan Asan, care a mutat moaștele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, și de Alexandru cel Bun, care a adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, el a făcut demersuri la Patriarhia din Constantinopol pentru a obține strămutarea moaștelor Sfintei Parascheva.

Vasile Lupu a plătit toate datoriile către Patriarhia Ecumenică, iar, în semn de recunoștință, patriarhul Partenie I și membrii Sinodului au decis să-i ofere moaștele Cuvioasei. Astfel, în 14 octombrie 1641, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu și așezate la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. Ulterior, în 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt păstrate și venerate până în ziua de astăzi.

Program pelerinaj Sfânta Parascheva Iași 2024

În 2024, pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva va începe pe 8 octombrie. În această zi, sfintele moaște vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană și depuse într-un baldachin special amenajat. Acestea vor rămâne expuse spre venerație până pe 15 octombrie, oferind astfel pelerinilor ocazia de a se închina și a se ruga la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Această perioadă este marcată de un aflux mare de credincioși care vin din diverse colțuri ale țării și de peste hotare, dorind să participe la acest eveniment spiritual deosebit.

Programul complet al Pelerinajului dedicat Sfintei Parascheva, anunțat de Arhiepiscopia Iașilor pentru anul 2024, este următorul:

Marți, 8 octombrie

  • 6:00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva.

  • 6:30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște.

  • 7:00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.

  • 7:00 – 7:30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”.

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 18:00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

Miercuri, 9 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 18:00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

  • 20:00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană.

Joi, 10 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 16:30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

  • 18:00 – Prezentarea lucrărilor dedicate Sf. Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia).

  • 19:00 – 23:00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

Vineri, 11 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 16:30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

  • 17:00 – Vernisajul expoziției de pictură „Rugați-vă cu glas tare!” – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan).

  • 19:00 – 20:30 – Pelerinajul „Calea Sfinților”. Procesiune cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

  • 21:00 – 23:30 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

  • 23:30 – Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (în Catedrala Mitropolitană).

Sâmbătă, 12 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 16:30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

  • 19:00 – 23:00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).

Duminică, 13 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:30 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 17:30 – Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 19:00 – Concert de muzică sacră susținut de grupul vocal Acapella din București (în Catedrala Mitropolitană).

  • 21:00 – 02:00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Luni, 14 octombrie 2024

  • 7:00 – 9:00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană).

  • 9:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași).

  • 16:00 – 16:30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 19:00 – 23:00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (în Catedrala Mitropolitană).

Marți, 15 octombrie 2024

  • 7:00 – 11:00 – Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 16:00 – 18:00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

  • 19:00 – Concert de muzică psaltică susținut de corul Byzantion și Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană).

Această ultimă zi a pelerinajului va culmina cu un concert de muzică psaltică, aducând un omagiu Sfintei Parascheva și creând o atmosferă duhovnicească specială pentru toți cei prezenți. Pelerinii vor avea ocazia să participe la rugăciuni, slujbe și să se bucure de muzica sacră, continuând tradiția de venerare a Sfintei Cuvioase.

foto prima pagină Shutterstock AI


Întotdeauna am fost fascinat de dualități: ordinea și haosul, știința și spiritualitatea. Ca analist, îmi place să găsesc modele și conexiuni în date, iar ca astrolog, să interpretez simbolurile cerului. Cu o configurație...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri