IN ACEST ARTICOL:

În calendarul creștin ortodox ziua de 8 noiembrie este dedicată sfinților Mihail și Gavriil, dar și tuturor Puterilor cerești celor fără de trup, cetele îngerești care îi stau alături lui Dumnezeu.

Ce Sărbătorim pe 8 noiembrie, de fapt? Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor îngerilor

În calendarul creștin ortodox ziua de 8 noiembrie este dedicată sfinților Mihail și Gavriil și închinată Soborului Sfinților Mihail și Gavriil, dar și tuturor Puterilor cerești celor fără de trup, cetele îngerești care îi stau alături lui Dumnezeu.

Sfântul Dionisie Areopagitul (ucenicul Sfântului apostol Pavel) este cel care vorbește despre o ierarhie îngerească în lucrarea sa "Ierarhia cerească și bisericească, iar tradiția bisericii, prin picturile sale, vorbește despre cele 9 cete îngerești clasificate în 3 subgrupuri: Serafimii, Heruvimii, Scaunele; Domnii, Puterile, Stăpânii; Începătorii, Arhanghelii, Îngerii. Fiecare ceată de îngeri este unică, fiecăreia în parte fiindu-i atribuită o anumită misiune dumnezeiască.

Iată ce spunea și părintele Cleopa Ilie despre cele 9 cete îngerești, rezumând învățăturile, viziunea și înțelepciunea predecesorilor săi:

"Astfel, Serafimii cei cu câte șase aripi, Heruvimii cei cu ochi mulți și Scaunele sau Tronurile, care "odihnesc pe Dumnezeu gânditor", formează prima ceată de îngeri. Aceștia înconjoară tronul cel de văpaie și lumină al Preasfintei Treimi (Iezechiel 1, 4‑28).

Apoi urmează Puterile, Stăpâniriile și Domniile, care formează a doua ceată de îngeri. Aceștia au misiunea să stăpânească întreg universul, planetele, stelele, vânturile, mările și puterile întunericului, adică pe diavoli și iadul.

Urmează apoi Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii, care formează a treia ceată de îngeri și au ca misiune să facă cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu. Deci, îngerii noștri păzitori sunt numărați în ceata a noua, ca cei mai apropiați de neamul omenesc."

("Ne vorbește Părintele Cleopa", ediția a 2‑a, vol. 4, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 16‑17)

Foto: Vuk Kostic /Shutterstock

Îngerii sunt prezențe invizibile nouă oamenilor, însă care veghează asupra noastră. Deseori sunt legătura noastră cu divinitatea și ne călăuzesc viața cu lumină și iubire. "Pentru că îngerii sunt netrupești, la ei nu se poate vorbi de sex și nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20, 35‑36). Îngerii își transmit unii altora propriile gânduri și hotărâri fără să rostească cuvinte. Însă, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot lua înfățișare omenească (II Reg 6,17), pot să vorbească, să mănânce, să apară îmbrăcați și uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6) ", descria https://www.crestinortodox.ro îngerii din perspectiva creștină.

Cine au fost sfinții arhangheli Mihail și Gavriil?

Deși inițial sărbătoarea care îi cinstește pe Arhanghelii Mihail și Gavriil și pe toți Sfinții Îngeri a fost, de fapt, o aniversare anuală închinată sfințirii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail aflată la termele lui Arcadius din Constantinopol, mai târziu aceasta devine o mare sărbătoare dedicată celor doi mari arhangheli: Mihai și Gavriil și tuturor îngerilor.

Sfântul Arhanghel Mihail

Foto: Vuk Kostic /Shutterstock

Simbolistica Sfântului Mihail este complexă și profundă, acesta fiind recunoscut drept păzitor al Bisericii și al lumii întregi. Sfântul Mihail este considerat a fi unul dintre cei 7 mari arhangheli, "marele căpitan" și conducătorul oștirilor cerești. În multe reprezentări ale bisericii, arhanghelul Mihail este înfățișat ca purtând o sabie sau o lance în mâinile tale sau învingând un balaur ca în Apocalipsa lui Ioan, sugerând și triumful său asupra răului și asupra păcatelor. “Și în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul." ("Apoc. 12,7". Biblia)

Este perceput drept un înger al dreptății divine și al curajului, care veghează și lucrează asupra instaurării păcii și a iubirii. Se spune că el este și păstrătorul secretului marelui "cuvânt" prin care Dumnezeu a creat cerul și pământului, fiind totodată și îngerul care i s-a adresat lui Moise pe Muntele Sinai. În Biblie, tot arhanghelul Mihail este cel care i-a călăuzit pe Lot și familia sa să iasă din Sodoma, protejează poporul lui Israel, îi eliberează din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl ceartă pe vrăjitorul Valaam și îl scoate din temniță pe Sfântul Apostol Petru. Numele acestui mare înger este și el unul special și înseamnă în ebraică "Cine este ca Dumnezeu? "

În tradiția populară, se crede că Sfântul Mihail este prezent la momentul trecerii sufletelor în viața de apoi, având rolul de a călăuzi sufletul prin vămi și de a-i oferi protecție în marea sa trecere către o altă lume. În Scriptură, se menționează că în Ziua Judecății de Apoi, toți morții se vor trezi și vor ieși din morminte în momentul în care vor auzi glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil

Foto: Julia Raketic /Shutterstock

Sărbătorit împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail pe 8 noiembrie, Sfântul Arhanghel Gavriil este perceput în tradiția ortodoxă drept o prezență caldă și mângâietoare, un protector al familiei și al copiilor, dar și un vestitor și transmițător al mesajelor divine și al revelațiilor. Sfântul Arhanghel Gavriil este o punte între Dumnezeu și omenire, un aducător al veștilor bune și luminoase. Gavriil este cel care, prin chemarea sa divină, a adus vestea nașterii Domnului Fecioarei Maria, dar i-a înștiințat și pe părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, de nașterea Maicii Domnului sau pe Zaharia de nașterea lui Ioan Botezătorul.

El este cel care le dezvăluie păstorilor că s-a născut Pruncul Sfânt, i se arăta lui Iosif pentru a-l încuraja să scape de îndoielile sale și tot el este cel care le înștiințează pe femeile mironosițe de Învierea Domnului. Chiar dacă nu face parte din ceata îngerească inferioară, rolul său este unul superior, luminător și binecuvântat. Dintre toți îngerii, după cum spunea părintele Dumitru Staniloae, el este singurul căruia i s-a revelat misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu. Prin urmare, vă puteți da seama de marea cinste care i s-a acordat pentru a-i vesti pe oameni de posibilitatea veșniciei.

Prezența lui Gavriil în iconografia ortodoxă este una învăluită în liniște și grație. El nu poartă arme după cum sunt reprezentați pictural alți arhangheli, ci un crin (simbol al bucuriei, al purității și al grației divine) sau un pergament în mâini, un simbol al puterii sale spirituale de a transmite voința divină în mod pătrunzător, clar și blând în același timp.

Însuși numele acestui arhanghel îndrăgit poarta o semnificație deosebită, fiind pomenit de 4 ori în Biblie. Numele de "Gabriel" (Gavril sau Gavriil) înseamnă în limba ebraică "Dumnezeu este puterea mea". Iar când Dumnezeu este puterea ta, cum poți da greș?

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (din acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil)

Via doxologia.ro

Condac 1

Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului!

Icos 1

Arhanghele Mihaile, mai-marele cetelor îngerilor celor fără de trup, creat ai fost de Dumnezeu, Ziditorul tuturor; de aceea, cu bucurie, laude de acest fel aducem ție:

Bucură-te, făptură a Minții celei ce a făcut lumea;

Bucură-te, revărsarea luminii celei mai înainte de lumină;

Bucură-te, cel că focul, care stai aproape de Dumnezeire;

Bucură-te, slujitorule neostenit al Treimii;

Bucură-te, Duh înfocat și nematerial după asemănarea lui Dumnezeu;

Bucură-te, ființă nemuritoare, lăudătoare de Dumnezeu;

Bucură-te, apărătorule de foc al cerului;

Bucură-te, căpetenia oștii celei nematerialnice;

Bucură-te, luminătorule al cetelor celor bine mulțumitoare;

Bucură-te, arzătorule al duhului celui nemulțumitor;

Bucură-te, prin care firea îngerilor s-a întărit;

Bucură-te, prin care satana s-a surpat;

Bucură-te, Mihaile, slujitorule al Legii!

Condac 2:

Pe îngerii cei nemulțumitori văzându-i trufindu-se și din cerul cel înfocat căzând, o dumnezeiescule Mihaile, ca un rob mulțumitor stând, ai strigat: «Să stăm bine și să luăm aminte», cântând Sfintei Treimi: Aliluia!

Icos 2:

Gavriil, al minților celor ascunse și al tainelor Celui Preaînalt părtaș te-ai arătat, făcând mai înainte cunoscute cele ce aveau să fie și bunele vestiri de bucurie oamenilor spunându-le. Pentru aceasta, cu dorință mă grăbesc a-ți cânta ție:

Bucură-te, văzătorule al luminii celei necunoscute;

Bucură-te, părtașule al tainelor lui Dumnezeu;

Bucură-te, cel ce descoperi cele ascunse ale voinței;

Bucură-te, vestitorule de cele negrăite ale lui Dumnezeu;

Bucură-te, că strălucești cu mintea în știința cea ascunsă;

Bucură-te, că întru această știință înveți pe față pe oameni;

Bucură-te, slujitorule al bunelor vestiri dumnezeiești;

Bucură-te, vestitorul lucrurilor celor îmbucurătoare;

Bucură-te, arătarea multor neștiințe;

Bucură-te, că mai înainte ai cunoscut cele ce aveau să fie;

Bucură-te, prin care în lume s-a adus bucuria;

Bucură-te, prin care întristarea a fost îndepărtată afară;

Bucură-te, Gavriile, îngere al darului!

Amin!

Iți recomandăm și "Special de Sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil: Obiceiuri si traditii din 'Vara Arhanghelilor'"

Foto fr si main: IOSIF CHEZAN /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri