În fiecare an, între 1 și 9 martie, românii trăiesc un ritual străvechi, încărcat de simboluri și credințe populare: Babele. Aceste zile sunt considerate un moment de tranziție între iarnă și primăvară, un interval în care natura își arată schimbările bruște, reflectând astfel și natura schimbătoare a destinului uman. “Babele” de martie concid cu începutul primăverii, iar tradiția legată de ele este una care ne întoarce înapoi în timp, în vremuri arhaice și mai în armonie cu natura. Se spune că Babele nu sunt Babe oarecare, ci au fost hărăzite cu puteri supranaturale și că pot influența starea vremii după bunul plac, în funcție de toanele lor.
Tradițiile și superstițiile legate de Babele au rădăcini adânci în mitologia autohtonă, fiind strâns legate de legenda Babei Dochia. Sunt unii etnografi care spun că numele de Baba Dochia provine de la Sfântă Muceniță Evdochia, care este cinstită în calendarul creștin ortodox pe 1 martie.
Cine sunt Babele și cum se aleg?
Babele sunt considerate zilele instabile de la începutul lunii martie, în care vremea se schimbă brusc, asemenea caracterului capricios al unei bătrâne. Se crede că fiecare persoană are o Babă, iar vremea din acea zi îi va influența norocul și starea sufletească pentru întregul an. Ivan Evseev spunea în “ Dicționar de simboluri și arhetipuri culturale” că Zilele Babelor (1-9/12 martie, numărul acestora variind în funcție de zonă) marchează “timpul schimbător și capricios de primăvară”, dar și “ascendența principiului feminin în viața naturii, societății și psihologiei individuale”.
MythologyArt de la Pixabay
Foto: Imagine deExistă două metode prin care oamenii își aleg Baba:
- Alegerea la întâmplare – fiecare își alege aleatoriu o zi între 1 și 9 martie, bazându-se pe intuiție sau preferință.
- Calcularea în funcție de ziua nașterii – se adună cifrele din ziua nașterii până când se obține un număr între 1 și 9. De exemplu, dacă cineva este născut pe 25 iunie: 2+5=7, deci Baba acelei persoane este pe 7 martie. Totodată, dacă te-ai născut într-una din zilele cuprinse între 1-9 ale oricărei luni ale anului, se spune că Baba ta va fi în ziua în care te-ai născut.
Dacă în ziua aleasă vremea este frumoasă și însorită, se spune că acea persoana va avea un an norocos, plin de realizări și bucurii. Totodată, caracterul zilei cu soare reflectă și caracterul omului care care și-a ales-o, iar cel care are parte de vreme frumoasă de Baba aleasă, este un om cu o inimă blândă, vesel și binevoitor.
Dacă în schimb afară este mohorât, înnorat și întunecat atunci anul poate aduce unele provocări și încercări pentru persoana respectivă. O vreme schimbătoare (ba ploaie, ba soare, ba înnorat, ba soarele făcându-și simțita prezență) înseamnă că omul respectiv are un caracter schimbător sau își va schimba des drumul în viață în anul respectiv.
Dacă v-ați ales Baba într-o zi cu ploaie sau chiar ninsoare, să nu vă sperie. Ploaia, în orice formă (lichidă sau înghețată), este considerată semn de bogăție și abundentă. Unde cade ploaie, este și mult noroc…
Tradiții și obiceiuri legate de Babele din martie
În multe regiuni ale României, Babele sunt însoțite de obiceiuri menite să aducă noroc, protecție și prosperitate. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții:
- Îmbrăcămintea simbolică – Se spune că este bine să porți haine deschise la culoare în ziua babei tale, pentru a atrage energia pozitivă a primăverii.
- Observarea vremii – Oamenii privesc cu atenție starea vremii, pentru a înțelege ce le rezervă anul. Dacă dimineața e înnorată și apoi apare soarele, este semn că greutățile vor fi depășite.
- Ritualuri de purificare – În unele zone, femeile își curăță casele și curțile, simbolizând alungarea energiilor vechi și întâmpinarea noului început.
- În zona Maramureșului, primele zile ale lunii martie se întâmpină prin bătutul la ușă astfel încât iarna să plece din case și să lase loc primăveri, iar în alte regiuni pământul este cel care este bătut cu un băț pentru ca frigul să fie alungat definitive.
- Ramura de măr în apă – În Muntenia, oamenii pun o crenguță de măr în apă pe 1 martie. Dacă aceasta înflorește până la sfârșitul Babelor, este semn de prosperitate și belșug.
- Focurile ritualice – În unele sate, se aprind focuri în aer liber, pentru a alunga spiritele iernii și a face loc primăverii.
- Pomenirea străbunilor – În unele zone, se fac pomeni pentru sufletele celor trecuți în neființă, cu credința că astfel se îmblânzește vremea și se atrage binecuvântarea asupra gospodăriei.
Superstițiile Babelor
Foto: Shutterstock AI /ShutterstockBabele sunt însoțite de numeroase superstiții transmise din generație în generație. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:
- Dacă în ziua babei tale este vreme frumoasă, vei avea un an bun, iar dacă este urâtă, vei întâmpina dificultăți.
- Dacă în zilele Babelor ninge sau plouă, Baba Dochia își scutură cojoacele, simbolizând lupta dintre iarnă și primăvară.
- Nu este bine să începi proiecte importante în ziua babei tale, mai ales dacă vremea este capricioasă. De asemenea, este musai să respecți ziua Babei Dochia, să nu faci treburi importante pe câmp sau în gospodărie pentru ca Baba Dochia îți protejeze ogoarele, ferindu-le de pagube și inundații și să aducă bogăție în ograzi și în grajdurile cu animale.
- Se spune că este noroc să găsești o floare înflorită în zilele Babelor, semn că primăvara îți va aduce vești bune.
- Dacă în ziua ta bate un vânt blând, acesta va purta norocul către tine, dar dacă este furtună, se spune că vei avea un an agitat. Se spune că dacă bate vântul puternic în zilele Babelor, anul va fi unul schimbător și plin de provocări. In zona Ardealului, din cauza vantului care sufla adesea in zilele Babelor, primelor 9 zile de martie li se mai spune si “Vântoasele”.
- Odată trecută ziua de 9 martie, dacă tot ninge, acestei zăpezi i se mai spune Zăpada mieilor și este consideră de bun augur, căci pregătește pământul pentru arăturile de primăvară. După aceste zile friguroase urmează zile mai calde care poartă nume de păsări: Ziua Berzei, Ziua Mierlei, Ziua Cucului. Mitul Babei Dochia și legătura cu Babele
Mitul Babei Dochia și legătura cu Babele de la începutul primăverii
Legenda Babei Dochia este una dintre cele mai puternice povești mitologice românești, explicând schimbările bruște de vreme din martie. Conform tradiției, Dochia era o bătrână aprigă, care nu credea în sfaturile altora și sfida natura. În cultura populară, se vorbește despre faptul că fiul mult iubit al Babei Dochia, Dragobete, s-a căsătorit și a venit cu aleasa inimii lui acasă, doar că Baba Dochia nu o prea plăcea pe nora și dorea să îi pună bețe în roată. De aceea, într-o zi friguroasă de iarnă, în care vântul suflă aspru și gerul îți usca mâinile, s-a gândit să o trimită pe tânără la râu să spele un ghem de lână neagră. Aceasta se mai putea întoarce acasă cu o singură condiție: lână din ghem să fie atât de bine spălată încât să devină albă, lucru imposibil de altfel, dar pe care apriga soacră, căutând să își necăjească nora, îl știa.
Zis și făcut. Fata s-a dus la râu și cu mâinile înghețate a încercat să spele lâna cât de bine a putut. Mâinile sale sângerânde de la cât a frecat lâna neagră în apa sloi, plină de gheață, a răului, fără nicun rezultat, au început să coloreze apa. Cu cât mai mult încerca să albească lână, cu atât parcă lâna refuză să se decoloreze… De frica Babei Dochia și speriată că o să se întoarcă acasă cu coada între picioare, fără a-l mai vedea vreodată pe soțul pe care îl iubea nespus, tânăra plină de durere s-a pus pe un plâns sfâșietor. Bunul Dumnezeu nu a lăsat-o însă, iar Domnul Iisus Hristos, plin de milă față de încercările fetei, i-a apărut în drum și i-a vorbit cu glas dulce. “Ia această floare și spală lâna cu ea și lâna se va albi”.
Fata, cu sufletul plin de speranță și mulțumindu-i cum putea, a luat floarea și a pus-o în apă, încercând să spele în continuare lâna. Spre uimirea ei, lână a devenit albă în cel mai scurt timp. Fata s-a înveselit la loc la gândul că va putea să se întoarcă acasă cu ceea ce i-a cerut Baba Dochia dus la bun sfârșit. Nevenindu-i să creadă spusele fetei, Baba Dochia, plină de furie, a crezut că Mărțișor a fost cel care i-a dăruit floarea tinerei și că primăvara și-a început deja domnia în munți.
O altă poveste merge mai departe și spune că, de supărare și mânie, Dochia a plecat cu oile pe munte la început de martie, îmbrăcată în 9 (sau 12, în unele versiuni populare) cojoace. Crezând că primăvara a venit, a început să le dea jos pe rând, pe măsură ce soarele încălzea și strălucea tot mai tare. Dar, când și-a scos ultimul cojoc, vremea s-a răcit brusc, a început un viscol puternic și Dochia s-a transformat în stană de piatră, înghețând complet.
Această legendă explică natură capricioasă a Babelor și ne învață să nu ne grăbim să credem că schimbările sunt definitive. În multe locuri din România, există formațiuni stâncoase despre care se spune că sunt Baba Dochia împietrită, dovada acestui mit străvechi.
Semnificațiile spirituale ale Babelor
Dincolo de credințele populare, Babele au și o puternică încărcătură simbolică. Cand ceva moare (Dochia), altceva se naste/renaste si vorbim totodată si despre implinirea unui destin aici. Babele reprezintă trecerea de la vechi la nou, de la întuneric la lumină, de la iarnă la primăvară, de la un an vechi care trebuie să se sfârșească la unul nou care trebuie să înceapă (nu întâmplător, în vechiul calendar roman Noul An începea pe 1 martie). Se spune că fiecare persoană primește în această perioadă un semn despre starea sa interioară și direcția în care trebuie să meargă în viață.
Dacă baba aleasă este senină, este un semn că persoana se află într-un echilibru emoțional și spiritual. Dacă vremea este instabilă, înseamnă că trebuie să fie atentă la lecțiile pe care viața i le pregătește.
Când sunt Babele în 2025?
În anul 2025, Babele sunt între 1 și 9 martie, ca în fiecare an. În această perioadă, oamenii își pot alege sau calcula baba și pot urmări cum se manifestă vremea, pentru a primi un indiciu asupra norocului lor pentru anul respectiv.
Obiceiul Babelor este mult mai mult decât o simplă superstiție legată de vreme. Este o tradiție profundă, care ne conectează cu ritmurile naturii și cu înțelepciunea străbunilor noștri. Indiferent dacă ziua ta va fi însorită sau mohorâtă, amintește-ți că fiecare schimbare este o oportunitate de creștere și transformare. Fiecare Babă aduce cu ea o lecție, un mesaj și o invitație de a îmbrățișa viața cu încredere și curaj.
Tu ce Babă îți alegi anul acesta?
Foto fr si main: Shutterstock.AI /Shutterstock
Încă din copilărie, cuvintele au fost lumea mea. Scriam povești, versuri, jurnale intime. Găseam în scris o modalitate de a mă exprima, de a înțelege lumea din jur și pe mine însămi.
Ca redactor,...
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9