Când este rostită cu credință în Dumnezeu, mai ales în perioada Postului Mare - cel mai important și plin de semnificații post al anului ortodox, această rugăciune ne mângâie sufletul, îl ușurează de păcate și greutăți și ne apropie mai mult de Dumnezeu și de esența creștinismului. Deși este asociată cu precădere Postului Mare, rugăciunea alcatuită de Sfântul Efrem Sirul poate fi rostită oricât, ori de câte ori simțim nevoia.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul care se spune în Postul Mare
“Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie mare)
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie mare)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie mare)
Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)
Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele”…”
“Încercați să rostiți această rugăciune complet dimineața, înainte de a pleca la muncă și o dată seara. Să aveți mereu lângă voi această rugăciune de umilință a sfântului Efrem Sirul. Este o rugăciune de smerenie, o rugăciune prin care ne cerem iertare lui Dumnezeu și ne smerim. Iar atunci când ne smerim, vine binecuvântarea lui Dumnezeu peste noi”, ne sfătuiește Părintele Pimen Vlad de la muntele Athos. În înregistrarea video, părintele ne arată și cum se fac corespunzător metaniile și închinăciunile care însoțesc această rugăciune binecuvântată.
Foto fr si main: ju_see /Shutterstock
Încă din copilărie, cuvintele au fost lumea mea. Scriam povești, versuri, jurnale intime. Găseam în scris o modalitate de a mă exprima, de a înțelege lumea din jur și pe mine însămi.
Ca redactor,...
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?