Se pare ca in aparitia depresiei sunt implicati si factorii genetici, persoanele cu depresie in familie dezvolta pana la de trei ori mai des depresie decat restul persoanelor. Intrebarea care se pune se refera la implicarea cu adevarat a factorilor genetici sau este vorba despre copierea comportamentului familial.
Modificarile organice provocate de depresie
Cresterea cortizolului in depresie duce la scaderea functiei sistemului imunitar, predispunand organismul la infectii si alte boli inflamatorii, poate chiar si la aparitia unor tumori. De asemenea o serie de organe precum inima, plamanul – isi modifica ritmul de functionare, creierul este de asemenea afectat iar manifestarea clinica evidenta a afectarii sistemului nervos consta in:
- alterarea starilor de oboseala cu agitatie,
- modificari ale somnului (adoarme greu persoana cu depresie, dar se trezeste greu),
- tulburari ale echilibrului neurotransmitatorilor (in special serotonina, noradrenalina siacetilcolina, dar sunt implicati si alti neurotransmitatori precum dopamina spre exemplu),
- tulburari ale stimei de sine,
- tulburari ale perceptiei asupra vietii,
- exacerbarea manifestarilor suicidale.
Alimente-tratament pentru depresie
1. Fructele combat depresia
Fructele sunt bogate in vitamine, minerale, oligoelemente, fibre si antioxidanti. Consumul zilnic a 3-4 fructe (de preferabil diferte) asigura un aport adecvat in special pentru vitaminele hidrosolubile, dar si pentru o serie de antioxidanti si minerale. Fructele de culoare mov se considera ca au in continutul lor cel mai puternic antioxidant: resveratrolul.
2. Legumele trateaza depresia
Legumele sunt mai bogate in minerale, oligoelemente si uneori chiar si fibre comparativ cu fructele care adesea contin insa mai multe vitamine. Legumele contin de asemenea si o serie de substante active cu roruri multiple in organism, pot contine si vitamina D vegetala si au de asemenea un rol detoxifiant puternic.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară