Se spune ca primavara, atunci cand ies din hibernare, ursii cauta leurda pentru a face o cura de detoxifiere. Probabil ca tocmai pentru ca este preferata ursilor, leurda mai poarta denumirea si de usturoiul ursului. De asemenea, in functie de regiune, leurda poarta denumirea de aiurda (de la daci, ai inseamna usturoi), usturoi salbatic, usturoi de padure sau ceapa vrajitoarelor.
Leurda are mirosul specific de usturoi iar frunzele sale cresc din bulb, sunt de un verde foarte frumos, alungite si foarte asemanatoare cu cele ale lacrimioarelor. Atunci cand infloreste are o floare alba.
Se pare ca leurda este o planta specifica acestui continent batran pentru ca nu s-a lasat aclimatizata pe alte meleaguri.
Leurda – cel mai puternic detoxifiant de primavara
Ea este cunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii inca din vremea dacilor cand era folosita pentru tratarea bolilor de rinichi si ca depurativ. In Imperiul Roman, leurda era folosita ca adjuvant in detoxifierile de primavara pentru ca ea curata sangele, plamanii si tractul digestiv. Iata cum acest leac din strabuni revine in atentia noastra dupa ani si ani. Este incredibil cum stramosii nostri cunoasteau tainele naturii si se foloseau de aceste plante pentru a se trata si vindeca de boli, iar noi am uitat aproape complet de ele.
Asadar, leurda contine: vitamina A, C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina (o substanta cu proprietati antivirale), ulei eteric, adenozina (o substanta care reduce colesterolul) si multe alte substante care aduc multe beneficii pentru sanatate.
10 beneficii ale consumului de leurda
Detoxifierea de primavara se face cu leurda
Leurda este cunoscuta pentru rolul ei depurativ si diuretic. Ea curata sangele, ficatul, rinichii si vezica, stomacul si intestinele. Asadar, dupa o iarna lunga, cea mai buna planta pentru detoxifiere este leurda. Pentru a beneficia de acest detoxifiant natural, se recomanda o cura cu salata in care sa puneti si leurda, timp de 3-4 saptamani.
Leurda, remediu pentru cancer
Testele facute au relevat faptul ca leurda stimuleaza sistemul imunitar iar compusii pe baza de sulf (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala foarte puternica. De asemenea, continutul de seleniu din leurda este un antitumoral foarte puternic. Asadar, pentru prevenirea si combatarea cancerului se recomanda consumul de frunze de leurda proaspete, in salata, in cure cat mai lungi. Se recomanda in cancerul de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, bucal, pulmonar si urinar.
Leurda reduce colesterolul rau si este ajuta inima
Leurda contine adenozina, o substanta care ajuta la reducerea colesterolului rau, reducand formarea trombilor, regland astfel tensiunea. De asemenea, leurda este un bun vasodilatator, regleaza bataile inimii, tonifica muschiul inimii, mentine elasticitatea vaselor de sange si impiedica formarea cheagurilor de sange tinand la distanta bolile de inima si accidentele vasculare. Se recomanda consumul a 2 lingurite de ulei de leurda a cate 4 ori pe zi, inainte de masa, timp de cel putin o luna.
Leurda este un puternic antiinflamator
Datorita substantelor intalnite in leurda, aceasta planta este un puternic antiinflamator foarte bun in vindecarea flebielor, tromboflebitelor, a sechelelor dupa accidentele vasculare si favorizeaza circulatia cerebrala.
Leurda – remediu pentru varice si hemoroizi
Datorita efectului sau antiinflamator, vasodilatator si tonifiant, favorizeaza reducerea in volum a varicelor si ajuta persoanele care sufera din cauza hemoroizilor.
Astmul si astmul alergit, tratate cu leurda
Substantele din leurda au efecte bronholdilatatoare, expectorante si antiseptice ajuta foarte mult persoanele care sufera din cauza astmului. De asemenea, leurda are si substante antivirale si antibiotice si este foarte buna in tratarea bronsitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.
Leurda este buna pentru stomac
Leurda contine substante cu proprietati vermifuge, asadar ajuta la inhibarea si eliminarea prazitilor intestinali (viermi intestinali, limbrici) si reface flora intestinala. De asemenea, leurda este buna in tratarea colitelor, a constipatiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, a indigestiilor, a balonilor etc. Se recomanda curele cu salata de leurda timp de o luna.
Leurda – adjuvant in tratarea infectiilor urinare
Dacii foloseau leurda pentru a trata infectiile urinare si a bolilor de rinichi. Si pe buna dreptate. Leurda contine substante antiseptice, antibacteriene, antivirale, stimuleaza imunitatea organismului si diureza. Pentru rezultate bune, se administreaza cate 4 linguri de tinctura pe zi de leurda, timp de o luna.
Previne imbratranirea cu leurda
Leurda este un remediu foarte bun impotriva radicalilor liberi, cei din cauza carora procesul de imbatranire are loc. O cura cu tinctura de leurda (4 linguri pe zi timp de 2 luni) poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, asadar la incetinirea procesului de imbatranire.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară