Leurda vindeca micozele
Datorita substantelor sale antibacteriene si antivirale, tinctura de leurda este foarte buna in tratarea micozelor unghiilor (se aplica comprese cu tinctura nediluata si se tin 3-4 ore si apoi se indeparteaza pielea de pe zona afectata) si a celor vaginale (se dilueaza 2 linguri de tinctura in jumatate de cana de apa si se fac spalaturi vaginale).
Cum se prepara si consuma leurda?
Salata de leurda
Se ia o mana de frunze proaspete de leurda, se spala, se taie si se combina cu ulei de masline si otet de mere sau cu lamaie. Nu se pune sare, ea este recomandata doar in cazul persoanelor hipotensive. Curele cu salata dureaza cel putin 3 saptamani, timp in care zilnic se consuma 1-2 salate.
Tinctura de leurda
Tinctura de leurda se face din 100 de grame de fruze de leurda (fierte si mixate), 350 ml de alcool. Se amesteca bine si se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pastreaza in sticlute inchise la culoare, in spatii ferite de soare. O cura cu tinctura poate sa dureze 1-4 luni, in functie de afectiune, si se consuma cate 1-2 lingurite timp de 3-4 ori pe zi.
Ulei de leurda
Uleiul de leurda se obtine prin amestecul unei jumatati de litru de ulei de masline cu 200 de grame de frunze de leurda, lasate la macerat doua saptamani, in lumina soarelui. Amestecul se strecoara si se lasa cateva ore nemiscat, pana cand resturile de planta se ridica la suprafata si pot fi luate cu o lingura. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, ferit de lumina soarelui.
Contraindicatii ale consumului de leurda
Leurda este contraindicata femeilor care alapteaza pentru ca substantele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocand colici sugarului. De asemenea, leurda este contraindicata persoanelor care au gastrita hipoacida sau colita.
Foto fr si main: By Anna Shepulova /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară