10 plante care scad glicemia și care țin diabetul sub control
Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la numeroase dezechilibre în organism, dereglări care pot fi cauza apariției unor afecțiuni precum diabetul zaharat. Răspunsul vine tot din natură: oamenii de știință au făcut cercetări amănunțite asupra plantelor cu efect hipoglicemic utilizate în popor iar rezultatele sunt impresionante. Iată 10 plante care ajută la reglarea glicemiei din sânge și care țin diabetul sub control.
Plante care scad glicemia: Frunzele de nuc
Frunzele de nuc conțin numeroase uleiuri volatile, minerale, flavonoide și taninuri care ajută la reglarea nivelului de glicemie din sânge. Se recomandă infuziile simple din fruze de nuc, două căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni, sau tinctură de frunze de nuc (se iau câte 3-4 picături, de trei ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni). Unii spun că nivelul glicemiei le-a scăzut după prima săptămâna de la începerea curei.
Plante care scad glicemia: Afinul sau insulina vegetală
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că pacienții tratați cu infuzie de afin au observat la analize că nivelul lor de glicemie din sânge a scăzut. Despre afin se spune că este cea mai studiată plantă dintre cele cu efect hipoglicemic. Datorită faptului că are în componența sa o substanță numită mirtilina care ajută la reducerea glicemiei. Pentru obținerea efectelor dorite se pot consuma fructele proaspete, uscate sau congelate în cure de 100 de grame pe zi timp de 2 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză și tot așa timp de câteva lui, sau infuziile de afin. Infuzia de afin se prepară dintr-o lingură de frunze de afin cu 500 ml de apă, se împarte în jumătate și se bea zilnic timp de două săptămâni.
Plante care scad glicemia: Păpădia
Am descoperit anterior care sunt beneficiile acestei plante minunate de primăvară, dar putem să vă reamintim că ea este foarte bună și la reglarea glicemiei. Ea conține o substanță numită inulină, un fel de zahăr care nu stimulează secreția de insulină din pancreas. Ea se poate consuma sub formă de salată, câte două pe zi timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, și ceaiul de păpădie are un efect puternic în scăderea nivelului de glicemie din sânge. Se consumă și sub formă de infuzie (câte o cană pe zi, timp de 3-4 săptămâni). Îți recomandăm și articolul: Păpădia: MINUNE pentru sănătate și atât de ușor de utilizat
Plante care scad glicemia: Urzica
Urzică este un puternic detoxifiant dar și o plantă foarte bună pentru oamenii care suferă de diabet sau de obezitate pentru că una din proprietățile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei. Urzica se consumă sub formă de infuzie (două linguri la 1 l de apă) și se beau câte două căni pe zi șau sub formă de smoothie (se prepară un smoothie din orice plante doriți voi și adăugați și o mâna de urzici). Îți recomandăm și articolul: Urzica - 15 beneficii spectaculoase pentru sanatatea noastra
Plante care scad glicemia: Ceapă
Cine ar fi crezut că acestă plantă pe care noi o folosim în toate mâncărurile ar putea ajuta la reglarea glicemiei din sânge? Dar este adevărat. Atât proaspătă cât și uscată, ceapa conține foarte multe vitamine și minerale care ajută la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapă proaspătă în salate sau se poate bea sub formă de decoct (se lasă la fiert 15 minute), sub formă de suc (maxim 50 ml în fiecare zi, amestecat cu alte sucuri; se administrează zilnic, după masă, timp de 3 săptămâni) sau sub formă de decoct (se fierbe o mâna de foi de ceapă sau o ceapă tăiată într-o litru de apă, se fierbe și se bea câte un pahar în fiecare dimineață).
Plante care scad glicemia: Cicoarea
Oamenii de știință au descoperit că tratamentul cu cicoare reduce glicemia și colesterolul persoanelor aflate sub tratament. De asemenea, ea stimulează secreția de insulină din celulele pancreatice și reduce producerea glucozei la nivel hepatic. Doctorii o recomandă celor care suferă de diabet. Pentru obținerea efectelor dorite se recomandă infuzia de cicoare (2 linguri de rădăcina uscată într-un litru de apă clocotită; se bea câte o cană după fiecare masă, zilnic) sau decoctul de cicoare (într-un litru de apă se fierbe o mâna de cicoare timp de 15 minute, se lasă la răcit și se bea înainte de fiecare masă).
Plante care scad glicemia: Anghinarea
Anghinarea conține inulină la fel ca și păpădia, un fel de zahăr cu absorbție rapidă care ajută la reglarea nivelului de glicemie și colesterol din sânge. Infuzia se poate prepara dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă. Ea se bea zilnic, de două ori, timp de o lună. Anghinarea este foarte cunoscută și pentru beneficiile sale asupra ficatului. Atenție! Este o plantă cu gust amar, asemeni pelinului, și, deși greu de suportat, este bine să consumați infuzia fără zahăr sau alți îndulcitori.
Plante care scad glicemia: Merele
Știți zicala aceea a americanilor „An apple a day, keeps the doctor away?” (un măr pe zi ține doctorul la distanță)? Iată încă un motiv pentru care să iubim și să consumăm merele: substanțele din măr, fibrele alimentare, vitaminele, antioxidanții etc., pun în mișcare procesul de eliminare a zahărului prin urină. Merele pot fi consumate și de persoanele care suferă deja de diabet, datorită fructozei naturale.
Plante care scad glicemia: Tecile de fasole
Datorită substanțelor pe care le conțin, tecile de fasole susțin capacitatea organismului de a secretă insulină menținând un nivel optim al glicemiei. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie sau decoct de teci de fasole pe zi, timp de o lună.
Plante care scad glicemia: Aloe vera
Aloe Vera a fost descoperită acum mii de ani și a fost folosită în tratarea multor boli. Această plantă conține o mulțime de minerale și vitamine care ajută la reglarea nivelului de glicemie din organism, fiind foarte benefică în cazul celor care suferă de diabet. Gelul sau sucul de aloe vera se găsește în farmaciile naturiste și se administrează conform prospectului.
Sursa foto articol: Neirfy/ shutterstock.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice