Tepoasa, agatata in tufe, cu fructe mici albe sau rosii, catina este o planta extraordinara datorita proprietatilor sale antioxidante care aduce numeroase beneficii pentru sanatate.
Catina este un arbust care creste si in Romania, in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, nu este deloc pretentios la conditiile de sol dar iubeste lumina si traieste in zonele uscate de deal, pe stancarii, pe luncile raurilor etc. Are o radacina puternica care se ramifica adanc in pamant, ceea ce face arbustul perfect pentru protejarea solurilor cu risc de desertificare. In mod obisnuit, fructele sale se culeg in general intre lunile august si octombrie, dar ele pot rezista cu succes si peste iarna, la geruri de peste -40 de grade. Deci, daca va prinde iarna fara acest antioxidant natural in casa, aveti sanse foarte mari sa o procurati cu usurinta.
Ce contin fructele de catina?
Catina este cunoscuta pentru continutul sau mare de antioxidanti. Stiati ca fructele de catina contin de de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele si de doua ori mai multa decat fructele de maces? Este adevarat. Pe langa vitamina C, fructele de catina mai contin si vitamina A, complexul de vitamina B, vitamina D, E, K, P, F, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe etc.
Sursa foto: flickr.com
Cum se foloseste catina?
Spre deosebire de alte plante, din arbustul de catina se folosesc nu numai fructele ci si scoarta si radacina.
Fructele sunt destul de dificil de cules din cauza spinilor pe care ii are arbustul, dar se pot desprinde ramurile incarcate cu fructe de pe trunchi si fructele se pot lua cu ajutorul unei furculite.
Scoarta se desprinde pur si simplu de pe ramurile pe care le-ati desprins din arbust pentru a curata fructele.
Radacina nu se foloseste foarte des in terapie pentru ca este foarte greu de obtinut si pentru ca ea are aproape aceleasi proprietati ca si scoarta.
Sub ce forma se consuma catina?
Fructele crude
Fructele crude sunt cele mai bune de consumat pentru ca ele contin maximul de vitamine si substante de care organismul nostru are nevoie. Se culeg fructele, se spala cu apa rece si se consuma ca atare sau se poate face un suc prin zdrobirea lor sau prin trecerea prin masina de tocat. Se consuma in maxim o zi de la zdrobire.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri