Comunicat de presa
53% dintre bucurestenii care iau adesea masa in oras considera ca au un comportament alimentar nesanatos, conform unui studiu Unilever Food Solutions*. Acelasi studiu a aratat ca 73% dintre cei intervievati nu stiu care este cantitatea zilnica recomandata pentru sare, zahar si grasimi.
Gradul de educatie privind principiile unei alimentatii echilibrate este scazut - aproape trei sferturi dintre persoanele chestionate in cadrul studiului realizat de Unilever Food Solutions nu au putut estima nicio cantitate pentru sare, zahar si grasimi. Cei mai multi dintre cei care au mentionat o valoare pentru grasimi au estimat-o la 20-50g - sub cantitatea recomandata, de 70g. Necesarul de sare a fost incadrat intre 3 si 5 g, in loc de 6g, iar cel de zahar la 15g pe zi – desi media recomandata se situeaza in jurul valorii de 90g.
“Daca parintii, bunicii mananca sanatos, atunci si copiii lor vor face acelasi lucru. De mici, copiii vor gasi in casa doar alimente sanatoase si se vor obisnui sa le consume. Cand mai cresc, incep sa-si ajute mama sau bunica la prepararea mancarii, la cumpararea ingredientelor si astfel acele produse le devin familiare. Apoi, se vor obisnui si vor asocia cu casa si familia lor, aromele specifice bucatelor preparate in casa. Aceasta ii va ajuta sa caute produse similare si la magazine sau restaurante”, spune Gabriela Pana, mama a doi copii.
„Educatia nutritionala trebuie sa inceapa cat mai devreme in timpul copilariei. De la varste fragede – 4-5 ani – copiii ar trebui sa stie ce este recomandat sa manance si ce sa evite. Parintii ar trebui sa ii educe in prima faza, apoi scoala. Este insa foarte important ca parintii sa ia aceste informatii din surse avizate – de la medicii nutritionisti, de pilda, si, mai ales, sa le intareasca prin exemplul propriu”, adauga Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions.
Studiul Unilever Food Solutions s-a mai concentrat si asupra felurilor de mancare pe care bucurestenii le comanda cel mai des cand ies in oras. Respondentii considera ca cele mai sanatoase feluri pe care le consuma sunt salatele (clasica, de ton, cu pui, bulgareasca), carnurile slabe (peste,pui), supa, legumele la abur, carnea la gratar.
In ceea ce priveste mancarurile nesanatoase, cel mai frecvent exemplu dat a fost fast food-ul, urmat de cartofi prajiti si de carnea de porc. Alte raspunsuri au inclus mancarea prajita si dulciurile.
Studiul UFS a aratat ca cei ce iau adesea masa in oras considera ca mancarea sanatoasa din meniuri pare neaptisanta, nesatioasa si scumpa, insa si-ar dori totusi sa aiba la dispozitie mai multe optiuni sanatoase. Intrebati cine sunt cei responsabili pentru a imbunatati calitatea mancarii, consumatorii au numit proprietarii de restaurant (76%), apoi producatorii de ingrediente (65%) si bucatarii (62%).
Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.
Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.
sursa foto:sxc.hu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri