Prunele- beneficii pentru sanatate
O pruna de dimensiuni medii (50g), are in jur de 30 calorii, prunele uscate fiind mult mai bogate caloric. Prunele sunt indicate atat in diete cat si pentru o alimentatie sanatoasa.
Proprietatile prunelor
1 Fibre
200 de grame de prune asigura 7% din necesarul zilnic de fibre. 2 prune contin aproximativ 3 g de fibre solubile, cantitatea zilnica necesara de fibre fiind 20 g, pentru un adult.
Prunele deshidratate (uscate) contin o cantitate mult mai mare de fibre, dar sunt mai bogate caloric. Fibrele solubile continute de prune imbunatatesc digestia si scad absorbtia colesterolului din alimentatie.
2 Antioxidanti
Prunele contin foarte multi antioxidanti: fenoli, vitamina C, vitamina E, beta-caroteni. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi care produc moartea celulara si imbatranirea.
Cantitatea de antioxidanti continuta in prunele uscate este mai mare decat cea care se gaseste in afine.
3 Vitamine
Prunele sunt o sursa bogata de vitamine din complexul B: riboflavina(B2), niacina (B3), tiamina, acid pantotenic (B5), piridoxina, acid folic.
Vitaminele din complexul B sunt indispensabile metabolismului tuturor principiilor alimentare (glucide, lipide, proteine), precum si bunei functionari a sistemului nervos sau sintezei acizilor nucleici (ADN, ARN). 40 g de prune contin 2 mcg acid folic.
Vitamina K este esentiala pentru coagularea normala a sangelui si sanatatea oaselor. Concentratia de vitamina K este mai mare in prunele uscate.
sursa foto:shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri