IN ACEST ARTICOL:
Beneficiile consumului de telina se cunosc inca de pe vremea dacilor, cand telina se folosea ca aliment si remediu pentru numeroase afectiuni.

Compusii din telina

1 Uleiuri volatile

Uleiurile volatile din telina au efect antiinflamator si antimicrobian.

2 Clorofila

Clorofila din frunzele de telina are proprietati antitumorale si antivirale.

3 Vitamine si minerale

  • Vitamina K
  • Acid folic
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina B2
  • Vitamina B5
  • Potasiu
  • Molibden
  • Mangan
  • Calciu
  • Magneziu

4 Antioxidanti din telina

Telina contine numerosi antioxidanti din categoria fitonutrientilor, cu efect anti-cancerigen si anti-imbatranire.

Dintre cei mai importanti antioxidanti amintim:

  • Acid cafeic
  • Acid cafeoilquinic
  • Acid cinamic
  • Acid cumaric
  • Acid ferulic
  • Apigenina
  • Quercetina
  • Luteolina
  • Lunularina
  • Campferol
  • Beta-sitosterol
  • Furanocumarina
  • Psoralen

Se recomanda consumul de telina cruda sub forma de:

  • Salate de telina
  • Suc de frunze

Sucul de telina se realizeaza prin mixarea frunzelor proaspete de telina, peste care se adauga apa si se lasa 30 minute la macerat. Dupa macerare, se filtreaza si se consuma imediat, simplu sau amestecat cu suc de morcovi.

va recomandam:

Telina, leguma regina a alimentatiei


10 alimente afrodisiace care au facut istorie

Salata cu telina

Cocktail de telina, morcov si grapefruit

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.

Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.

sursa foto:sxc.hu

articol de ioana.p


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri