Bananele se pare ca provin din Malaysia (sud-estul Asiei) unde cresc de aproximativ 3-4 milenii. De aici se raspandesc in Filipine si India, apoi in Africa, unde sunt aduse de comerciantii arabi.
Navigatorii portughezi contribuie la raspandirea acestui fruct din Africa in America, in secolul al-XV-lea.
In zilele noastre, cei mai mari producatori si exportatori de banana sunt: Costa Rica (America centrala), Mexico (America de Nord), Ecuador si Brazilia (America de Sud).
Banana- valori nutritionale
O banana medie de 130-135g are urmatoarele proprietati nutritionale:
Numar de calorii: 121 kcal, ceea ce semnifica 6% din necesarul zilnic mediu de calorii.
Fibre: 4g, reprezentand 14% din cantitatea zilnica necesara
Acizi grasi omega-3: 37 mgAcizi grasi omega-6 : 63 mg
Carbohidrati: 30g (sucroza-3,5g, glucoza-7g, fructoza-7g, maltoza)
Proteine: 1,5 g
Aminoacizi esentiali: cei 8 aminoacizi esentiali sunt: izoleucina (38 mg), leucina (93mg), lizina (68mg), metionina (11mg), fenilalanina (67mg), treonina (38mg), triptofanul (12mg) si valina (64mg). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, cisteina (12mg) si tirozina (12mg).
Vitamine:
- Vitamina A: 87 UI (2 % din necesarul zilnic)
- Vitamina C: 12 mg (20% din necesarul zilnic)
- Acid folic: 27 mcg ( 7% din necesarul zilnic)
- Vitamine din complexul B (intre 1-5% din necesarul zilnic, vitamina B6- 25% din necesarul zilnic)
- Vitamina E si vitamina K: 1% din necesarul zilnic
sursa foto: sxc.hu
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9