Bananele se pare ca provin din Malaysia (sud-estul Asiei) unde cresc de aproximativ 3-4 milenii. De aici se raspandesc in Filipine si India, apoi in Africa, unde sunt aduse de comerciantii arabi.
Navigatorii portughezi contribuie la raspandirea acestui fruct din Africa in America, in secolul al-XV-lea.
In zilele noastre, cei mai mari producatori si exportatori de banana sunt: Costa Rica (America centrala), Mexico (America de Nord), Ecuador si Brazilia (America de Sud).
Banana- valori nutritionale
O banana medie de 130-135g are urmatoarele proprietati nutritionale:
Numar de calorii: 121 kcal, ceea ce semnifica 6% din necesarul zilnic mediu de calorii.
Fibre: 4g, reprezentand 14% din cantitatea zilnica necesara
Acizi grasi omega-3: 37 mgAcizi grasi omega-6 : 63 mg
Carbohidrati: 30g (sucroza-3,5g, glucoza-7g, fructoza-7g, maltoza)
Proteine: 1,5 g
Aminoacizi esentiali: cei 8 aminoacizi esentiali sunt: izoleucina (38 mg), leucina (93mg), lizina (68mg), metionina (11mg), fenilalanina (67mg), treonina (38mg), triptofanul (12mg) si valina (64mg). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, cisteina (12mg) si tirozina (12mg).
Vitamine:
- Vitamina A: 87 UI (2 % din necesarul zilnic)
- Vitamina C: 12 mg (20% din necesarul zilnic)
- Acid folic: 27 mcg ( 7% din necesarul zilnic)
- Vitamine din complexul B (intre 1-5% din necesarul zilnic, vitamina B6- 25% din necesarul zilnic)
- Vitamina E si vitamina K: 1% din necesarul zilnic
sursa foto: sxc.hu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară