In Europa, cartofii au fost adusi din America de Sud de catre spanioli, in Evul Mediu. In limba romana, "cartof" deriva din germanul "kartoffel".
Proprietatile cartofilor
Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu si magneziu.
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este coaja.
Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect cardiotonic.
Cea mai buna forma de fierbere a cartofilor, care le pastreaza o buna parte din nutrienti, este fierberea in coaja. Cartofii noi se spala, se fierb si se consuma cu tot cu coaja!
Suc de cartofi
Sucul de cartofi este cea mai sanatoasa metoda de preparare a cartofilor, intrucat nu distruge niciuna din substantele terapeutice continute in coaja si tuberculi.
Cartofii cu tot cu coaja se spala foarte bine cu o perie, li se indeparteaza partile stricate sau inverzite (culoarea verde a cojii/inmugurirea indica acumularea unor alcaloizi care pot prezenta un anumit grad de toxicitate) si se pun in storcatorul electric.
Se obtine un suc galbui, care va fi consumat imediat dupa preparare, pentru a nu oxida.
Sucul de cartofi este foarte hranitor si nutritiv si se poate consuma in combinatie cu sucul de mere sau de morcov.
Decoct din coji de cartof
Cojile obtinute de la curatarea a 2-3 cartofi se pun la fiert cu o cana de apa, 5-10 minute, dupa care se lasa la racit, se strecoara si se consuma pe stomacul gol.
Decoctul de cartofi are proprietati antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare si remineralizante (contine magneziu, potasiu, fier).
Cojile care raman, se pot aplica, sub forma de cataplasme calde, pe articulatiile dureroase, pe eczeme, si pe ranile care se cicatrizeaza greu.
sursa foto:sxc.hu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară