IN ACEST ARTICOL:
Gulia este o leguma cu un continut bogat in apa, ceea ce o recomanda sa fie folosita in salatele de vara sau in regimurile de slabit.

Beneficii ale consumului de gulii

1 Dieta de slabire

Gulia are un continut caloric foarte mic, este bogata in nutrienti, fibre si apa, fiind ideala in regimurile de slabit. 100g de gulie cruda contin doar 25 de calorii.

Gulia este o sursa excelenta de vitamina C (o cana de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnica recomandata de vitamina C) si potasiu.

2 Diabet zaharat

Printre proprietatile guliei se numara si cea de echilibrare a nivelului de glucoza din sange, gulia fiind o leguma benefica si pentru bolnavii de diabet.

3 Efect antitumoral

S-a constatat ca arsenicul din usturoi care se gaseste si in compozitia guliei, impiedica manifestarea unor gene responsabile de aparitia celulelor tumorale.

Cercetatorii au subliniat faptul ca alimentele bogate in arsenic, precum gulia, scad riscul de cancere ovariene, tiroidiene, de san si de prostata, cu pana la 20%.

De asemenea, gulia, ca si restul legumelor inrudite din familia cruciferelor, contine antioxidanti cu rol anticancerigen demonstrat in cazul cancerului de colon si prostata. Dintre acesti antioxidanti amintim izotiocianatii, sulforafan si indol-3-carbinol.

4 Afectiuni renale

Gulia are un efect benefic asupra rinichiului, datorita anumitor compusi organici care stimuleaza eliminarea renala a toxinelor si regleaza aciditatea urinara.

Un consum sporit de gulii este asociat cu scaderea riscului de cistite sau alte infectii ale aparatului urinar cu peste 20% la femei.

5 Insomnii

S-a demonstrat ca fiertura de gulii are un efect foarte linistitor asupra animalelor de laborator. O cura de 2 saptamanii cu gulii poate reduce problemele legate de somn.

Efectul benefic in insomnii s-ar datora influentei specifice a unor substante din compozitia guliei asupra secretiei hormonale implicate in inducerea somnului.

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.

Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.

sursa foto:sxc.hu

articol de ioana paunescu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri