Compozitia caiselor
Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A si C, fibre, potasiu etc. Ele contin cantitati notabile de vitamine din grupul B, E si PP. Sunt bogate in carbohidrati, dintre care majoritatea sunt substante pectice si zaharuri usor absorbabile – fructoza, glucoza si maltoza.
Caisele contin fitochimicale numite carotenoide – compusi care dau culorile rosu, portocaliu si galben fructelor si legumelor. Acestea contin si antioxidanti puternici cum ar fi licopenul. O caisa de marime medie contine 16,8 calorii, 0,49 g proteine si 1 mg de colesterol.
Foto: Shutterstock.com; caise
Utilizarea culinara a caiselor
Caisele pot fi consumate atat proaspete cat si utilizate ca ingredient atunci cand preparam diferite deserturi. Din caise se pot face lichioruri, dulceata, compot, tarte (tarta cu gem de caise, mere si migdale) etc.
Turcia, Italia, Rusia, Spania, Grecia si SUA sunt cei mai importanti producatori de caise.
Sunt ultile pentru infrumusetare
Caisele nu sunt utilizate doar ca ingredient pentru deserturile pe care le preparam. Ele sunt folosite pe o scara larga si in produsele cosmetice. Mastile cu caise actioneaza favorabil asupra pielii – o improspateaza si intinereste. Uleiul de caise este utilizat pentru masti care duc la tratarea ridurilor.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice