Nu stim ce componente miraculoase pentru sanatate contine aceasta planta, aparent banala. De fapt, patrunjelul este o adevarata magazie de nutrienti, vitamine si antioxidanti.
Patrunjelul este o planta specifica pentru regiunea Mediteraneeana si Sud Estul Europei, deci si pentru tara noastra. Patrunjelul se cultiva de mai bine de 2.000 de ani si, la inceput, patrunjelul era folosit in scop medicinal, nu ca aliment.
Grecii antici considerau ca patrunjelul este o planta sacra si de aceea il foloseau pentru a-i decora pe castigatorii din concursurile atletice si pentru a decora mormintele. Practica utilizarii patrunjelului ca decoratiune si planta aromatica pentru mancaruri are de asemenea o istorie lunga, ce ne intoarce inapoi, in vremurile Romei antice.
Cercetatorii de astazi au descoperit ca patrunjelul contine: vitamina K – 155.8%, vitamina C – 16.8%, vitamina A 12.8%, Fier – 2, 8%, Acid Folic (Vitamina B9) – 2,8%
Beneficiile pentru sanatate ale patrunjelului:
O legatura de patrunjel iti poate aduce cu mult mai mult decat frumusete in farfurie. Patrunjelul mai contine doua tipuri de componenete rare, foarte folositoare organismului nostru. Ne referim in primul rand la uleiuri volatile, ca de exemplu acidul miristic si apoi la flavonoide, care au proprietati antioxidante.
Foto: Shutterstock.com; patrunjel
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri