IN ACEST ARTICOL:
Hipercolesterolemia – concentratia crescuta de colesterol in sange – reprezinta o tulburare de care sufera tot mai multe persoane, chiar de la varste tinere.

Ce este colesterolul?

Auzim destul de des aceasta denumire, insa ce reprezinta? Colesterolul este un tip de grasime care poate circula in sange, dar care totodata este esentiala pentru mentinerea unor procese in organism.

Colesterolul se gaseste chiar si in membranele celulelor. Pentru ca este atat de important, o parte din colesterolul din organism este sintetizat chiar de ficat.

Asadar putem spune ca in organism o parte din colesterol provinde din alimentatie, iar o alta parte este produsa de ficat. O scadere drastica a colesterolului in sange poate traduce o insuficienta hepatica.

Totodata hipercolesterolemia – colesterol crescut in sange – poate fi atat de cauza exogena, din alimentatie, cat si de cauza endogena, prin perturbarea functiilor hepatice, cum ar fi in obezitate, la persoanele sedentare, care nu fac miscare, ori in cazul steatozei hepatice (ficat gras).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Totul despre zona intima a femeilor 8 lucruri pe care le poți face pentru a începe ziua de lucru într-o notă pozitivă ”Moștenim 15-20% din genele părinților, restul este în mâinile noastre”. Dr. Roxana Voica, despre secretele longevității din perspectivă științifică

Colesterolul poate fi divizat in organism in mai multe fractiuni lipidice. Dintre acestea, cele mai cunoascute sunt HDL (sau “colesterolul bun”) si LDL (sau “colesterolul rau”). LDL este un tip de molecula grasa care se poate depune in peretele vaselor, ducand la formarea unor mase de grasime care afecteaza elasticitatea peretilor vasculari.

O astfel de masa grasa poarta numele de placa de aterom, care tinde sa se mareasca si ingusteaza calibrul vasului, pana cand prin vas nu mai poate trece in cantitate suficienta sangele cu oxigen si nutrienti.

Asa se intampla in cazul vaselor inimii, de aceea colesterolul marit este factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Foto: alimente care scad @Shutterstock.com

Tot placa de aterom poate bomba in vas pana se rupe, urmand a se forma imediat un cheag de sange – asa reactioneaza organismul la rupturi ale peretilor vasculari. Acest cheag de sange astupa brusc vasul respectiv si este cea mai frecventa cauza de infarct miocardic.

Cum ne putem hidrata corespunzător pe timpul verii? Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates dezvăluie câtă apă trebuie să bem și ce alimente și fructe să consumăm! Cum să pregătești imunitatea copiilor care intră în colectivitate în această toamnă Odihna de care ai nevoie: 10 reguli de aur pentru un somn odihnitor, care vindecă trupul și mintea

Aceste procese ale aterosclerozei pot avea loc si la nivelul creierului, producand accidentele vasculare celebrale.

Alimentatia ramane insa de o importanta majora in ceea ce priveste mentinerea valorilor normale ale colesterolului in sange.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri