IN ACEST ARTICOL:
Tulburarile gastrice sunt tot mai frecvente in zilele noastre, cand consumam in mare parte alimente procesate, modifcate genetic si foarte calorice.

Alimentatia joaca un rol important in privinta sanatatii sistemului digestiv, insa si alti factori pot influenta sanatatea stomacului.

Ce ar trebui sa stii despre stomac

Stomacul este un organ cavitar, cu doua sfinctele (cardia si pilor) care atunci cand se inchid, alimentele nu mai pot iesi din stomac. Aceste sfinctere reprezinta de fapt inele de tesut muscular neted care, atunci cand se contracta, strang atat de mult cavitatea tubului digestiv incat inchid spatiul cavitar.

Stomacul se afla situat in continuarea esofagului, acel tub pe unde merge bolul alimentar dupa ce il inghitim. Stomacul il putem considera ca o dilatare a esofagului, unde se acumuleaza alimentele de la o masa pentru a fi digerate. Ceea ce este insa foarte important de retinut este ca stomacul nu-i doar un organ digestiv, ci prezinta si legaturi prin sistetemul nervos si hormoni specifici cu intregul organism. Astfel ca unii hormoni sunt secretati de stomac si influenteaza alte organe, iar unele reflexe nervoase de la nivelul stomacului au de asemenea ecouri in alte organe.

De exemplu un reflex care din pacate a fost pierdut de multi dintre noi este acela ca la umplerea stomacului sa se activeze colonul. Adica dupa masa sa avem scaun. Acest lucru ar trebui sa se intample in prima jumatate a zilei. Mai mult decat atat, inca din timpul dizolvarii alimentelor la nivelul cavitatii bucale pancreasul poate fi activat pentru a pregati insulina – un hormon important in metabolsimul glucozei.

Tot stomacul are legaturi si cu starea psihica, unele alimente ne dau stare de bine, sau putem simti cand “stomacul este plin” chiar daca stomacul nu are inervatie voluntara. Aceasta pentru ca exista centri ai senzatiei de foame si de satietate in hipotalamus, care sunt stransi corelati cu activitatea gastrica. Asa am putea explica de ce unele alimente sunt mai “satioase” decat altele.

Foto: anatomia stomacului@Shutterstock.com

Ce ar trebui sa stim despre alimente si digestie

Nu toate alimentele raman la fel de mult in stomac. Unele dintre acestea se digera mai repede, altele obosesc stomacul. Cu cat alimentele raman mai mult in stomac, cu atat agresiunea sucului gastric e mai mare si pot sa apara bolile de stomac, precum gastrita, ulcer sau un reflux catre esofag (refluxul gastroesofagian).

Cel mai putin raman in stomac lichidele fara zahar. Avand forma unui trapez cu laturi curbe, stomacul prezinta pe cursura mica “soseaua gastrica”. Pe aici lichidele din esofag sunt directionate de pliuri longitudinale direct catre duoden, ramanand astfel un timp foarte scurt in stomac.

Alimentele procesate, in special cele care contin grasimi, raman cel mai mult timp in stomac. Daca grasimile sunt preparate termic si se asociaza si proteine (de exemplu mici, carne tocata, carnati, fast-food), alimentele pot ramane pana la 8 ore in stomac. Este deci evident ca preparatele prajite, carnea tocata, alimentele grase sunt cele mai incriminate in producerea gastritei.

Foto homepage: Vegetale via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri