Bunicii nostri detineau secretul longevitatii si al sanatatii si consumau alimente aparent banale, insa cu efecte extraordinare asupra organismului. Astazi, cercetarile contemporane arata ca unul dintre cele mai sanatoase alimente, in voga printre adeptii alimentatiei sanatoase, este chiar un remediu stravechi de la tara. Banala varza la butoi, varza murata si conservata dupa metode traditionale, a (re)devenit superalimentul secolului si este considerata a fi un aliment minune. Afla de ce:
Varza murata la butoi - alimentul minune al iernii si beneficiile sale extraordinare
Varza murata purifica si energizeaza organismul, intarind sistemul imunitar gratie aportului sau de fier. In plus, are rolul de protejare a sistemului imunitar, fibrele solubile din varza eliminand grasimile din organism si impiedicand absorbtia de colesterol in sange.
Procesul de fermentare a verzei nu este deloc unul nou. Aceasta metoda usoara de a conserva legumele pentru iarna a fost dezvoltata cu secole in urma, ba chiar o regasim si in civilizatiile timpurii. Istoria ne arata ca in urma cu 2000 de ani muncitorii care ajutau la constructia Marelui Zid Chinezesc consumau o varianta a verzei murate de astazi. In plus, in medicina traditionala chinezeasca sucul de varza murata este folosit ca un remediu pretios in tratarea multor boli comune. Mai mult, se spune ca temutele hoarde ale lui Genghis Khan sunt cele care au adus acest aliment pe meleagurile europene…
Foto Varza murata via Shutterstock
Sa nu ne mire atunci nici faptul ca armatele romane aveau obiceiul de a lua in calatoriile lor de deplasare butoaie intregi de varza murata… O intrebuintau in prevenirea infectiilor intestinale, atat de comune in acele vremuri si conditii. Cunoscut este si faptul ca scorbutul (boala cauzata de deficitul de vitamina C) a cauzat probleme grave marinarilor britanice in secolul al XVIII-lea. Legenda spune ca celebrul capitan James Cook a reusit sa navigheze in jurul lumii fara a pierde un singur om datorita obiceiului de a cara pe nava sa nici mai mult, nici mai putin de 60 de butoaie de varza murata.
In cartea de bucate “A passion for Sauerkraut”, Samuel Hofer enumera motivele pentru care varza murata poate fi considerata (pe buna dreptate!) un aliment minune:
- previne constipatia
- stimuleaza miscarea peristalitica a intestinelor
- restabileste flora intestinala sanatoasa ce a fost afectata de intrebuintarea antibioticelor
- imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la curatarea sangelui
- intareste rezistenta naturala a organismului impotriva infectiilor si sistemul imunitar
- scapa corpul de paraziti
- scade nivelul de zahar din sange si urina
- mentine sub control pofta de dulciuri
- usureaza senzatia de greata si rau la femeile insarcinate
- mentine in parametri normali aciditatea gastrica
Varza murata este bogata in vitamina C, vitaminele B, vitamina K ,A si E, insusi Hipocrate constatand beneficiile consumului de varza murata in intarirea imunitatii organismului. Vitamina A, C si E sunt antioxidanti care ajuta la curatarea organismului de radicalii liberi. Vitamina C este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, vitamina K este celebra pentru rolul sau in coagularea sangelui, insa ambele sunt esentiale pentru un sistem osos puternic.
Foto homepage: Varza la butoi, varza murata via Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri