Poate ca nu o sa-ti vina sa crezi... Super Alimentul secolului este chiar de la bunica si are 20+ beneficii extraordinare

IN ACEST ARTICOL:
Bunicii nostri detineau secretul longevitatii si al sanatatii si consumau alimente aparent banale, insa cu efecte extraordinare asupra organismului. Banala VARZA LA BUTOI, varza murata si conservata dupa metode traditionale, este considerata a fi un aliment minune. Afla de ce:

De asemenea, varza murata mai contine si mangan, zinc, calciu, potasiu, fier si compusi sulfurosi, necesari unei bune functionari a organismului. "Varza murata isi pastreaza compusii anticancerigeni, hepatoprotectori si antioxidantii. In plus, datorita continutului ridicat de vitamina C naturala - pana la 60 de miligrame la suta de grame, varza are un efect antioxidant, potentat şi de vitaminele A si E, de mineralele: zinc, magneziu, potasiu si calciu, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripa", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in ziarul Gandul.

“Am descoperit ca varza fermentata ar putea fi chiar mai sanatoasa decat varza cruda, in special in combaterea cancerului”, este si concluzia la care ajunge Eeva-Liisa Ryhanen, manager de cercetare in MTT Agrifood Research Finland.

Foto Varza murata, Shutterstock

Se stie ca varza murata (dar si toate alimentele fermentate) contine bacterii benefice numite probiotice, furnizand o serie de bacterii vii care ajuta in procesul digestiv. Aceste bacterii prietenoase numite probiotice si care se gasesc in acidul lactic ajuta la tratamentul infectiilor. Totodata, aceste bacterii benefice faciliteaza digestia si absorbtia nutrientilor, varza murata fiind chiar mai usor de digerat decat varza curda.

Poate tocmai de aceea moarea de varza (zeama de varza murata) este cunoscuta a fi un bun remediu antimahmureala. Lactobacillus plantarum nu doar ca ajuta la mentinerea unei digestii eficiente, dar are si un rol benefic in tratarea sindromului colonului iritabil, a colitei si a bolii Chron. La randul sau, acidul lactic care se produce in timpul fermentatiei verzei are un efect benefic asupra tractului gastrointestinal.

“Bacteriile care ajuta la formarea acidului lactic accelereaza tranzitul intestinal, elimina constipatia, refac flora intestinala ce poate fi afectata dupa un tratament cu antibiotic si au un efect de intarire a sistemului imunitar.” afirma doctorul si omul de stiinta Ewa Ciska intr-un articol publicat in www.naukawpolsce.pap.pl.

Constipatia comuna poate fi si ea tratata cu ajutorul verzei murate. In plus, varza murata are si un continut redus de calorii. 100 de grame de varza murata contin doar 12 – 16 calorii. Datorita continutului ridicat de fibre dau si sentimentul de satietate. Fiecare ceasca de varza murata contine 27 de calorii si furnizeaza 4, 1 grame de fibre (16% din cantitatea zilnica recomandata), ceea ce o recomanda a fi consumata si pentru scaderea colesterolului rau, in tratarea bolilor de inima si a diabetului de tip 2.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri