Mai mult, conform unui studiu finlandez efectuat de cercetatorii finlandezi in 2002 si ale carui rezultate au fost publicate in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” , varza murata are si proprietati anticancer, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase. In procesul de fermentare a verzei, se formeaza izotiocianatii, compusi ce previn aparitia cancerului la san, a cancerului la colon sau chiar a cancerului la ficat si la colon.
Glucozinolatii din varza murata activeaza anumite enzime antioxidante in organism, iar flavonoidele protejeaza peretii arterelor. Pe langa acesti izotiocianati pretiosi, varza murata contine o paleta larga de probiotice Lactobacillus si nutrienti precum mangan, vitamina B6, acid folic, vitamina C. In plus, varza are si proprietati antiinflamatorii.
Atentie! Nu faceti abuz de varza murata. In ciuda beneficiilor sale, consumul de varza murata ar trebui sa fie limitat. Daca organismul vostru nu tolereaza prea bine alimentele acide, incepeti cu o cantitate mica de varza murata pana cand sistemul vostru digestiv se va obisnui cu acest aliment. Deoarece caldura omoara bacteriile benefice din varza murata, recomandat este sa consumam varza murata ca atare. In cazul in care o consumam gatita sau pasteurizata, nu o sa beneficiem de efectele probioticelor.
Atentie si la continutul de sare al verzei murate! Procesul de fermentatie se obtine prin adaugarea unei cantitati considerabile de sare si ca atare varza murata are un continut ridicat de sodiu. O ceasca de varza murata contine 39% din doza zilnica recomandata. Si un alt sfat: atunci cand doriti sa consumati varza murata, asigurati-va ca o cumparati de la tarani si este facuta prin metode traditionale! Varza murata pasteurizata comercializata in unele magazine este lipsita de substantele biologice active si atat de benefice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară