Cel mai puternic antioxidant natural disponibil...
"Cercetari vaste pe ultimii 50 de ani au indicat ca aceste ingredient activ al turmericului - curcumina- poate preveni si trata cancerul si este cel mai puternic antioxidant natural disponibil, cu nemaipomenite proprietati anti-inflamatoare pentru artrite si alte dureri articulare" (Oamenii de stiinta de la M D Anderson)
Foto Pudra de Turmeric, Shutterstock
Turmericul ajuta la mentinerea sanatatii creierului, ajutand in indepartarea depunerile de amiloid-ß din creier si formarea placilor, dar si la oxigenarea creierului. Acest lucru previne/ incetineste progresul bolii Alzheimer. Mai nou, inflamatiile sunt considerate a fi unul din factorii ce favorizeaza dezvoltarea bolii Alzheimer. Fiindca turmericul are proprietatii antiinflamatorii remarcabile, poate fi folosit in acest sens.
Mai multe studii arata ca turmericul poate induce apoptoza, un proces care activeaza autodistrugerea si eliminarea celulelor canceroase si a celor bolnave.
Gratie agentilor antioxidanti pe care ii contine, turmericul este excelent si in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Studiile arata ca turmericul poate reduce rezistenta la insulina. Contribuie totodata la reglarea nivelului insulinei si al glucozei din sange, crescand eficacitatea medicamentelor utilizate in tratamentul diabetului. Atentie insa! Nu folositi turmeric daca suferiti de diabet fara a cere si sfatul medicului diabetolog. In combinatie cu medicatia puternica, turmericul poate cauza hipoglicemie.
Turmericul are si proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, ajutand astfel organismul sa lupte impotriva racelilor, a tusei sau a gripei. In acelasi timp, in compozitia turmericului se afla si o substanta numita lipopolizaharida ce stimuleaza sistemul imunitar al organismului. Oare intamplator locuitorii din insula Okinawa, celebri pentru longevitatea lor si cea mai mare durata de viata din lume, consuma ceai de turmeric zilnic?
Turmericul stimuleaza vezica biliara sa produca bila, ceea ce atrage dupa sine imbunatatirea digestiei si reducerea simptomelor de balonare sau formarea excesiva de gaze. Cercetarile arata ca turmericul este bun pentru gastrita, dureri de stomac si alte probleme digestive. In acelasi timp, turmericul este de ajutor si in tratarea diverselor boli ce vizeaza inflamarea intestinului precum colita ulcerativa. Este recomandat ca in bolile digestive turmericul sa nu fie consumat ca supliment alimentar, ci in stare cruda.
Curcumina, ingredientul principal al turmericului, pe langa proprietatiile ei antiinflamatorii, are si proprietati antibacteriene si antiseptice. De aceea, turmericul poate fi intrebuintat ca remediu dezinfectant pentru taieturi, rani, arsuri si alte infectii ale pielii, accelerand procesul de vindecare. Turmericul este eficient si in tratarea psoriazisului.
Turmericul are si un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind in acelasi timp aparitia bolilor la nivelul acestui organ. Turmericul mareste productia de enzime in ficat, ajutand astfel ficatul sa filtreze si sa detoxifieze sangele. In plus, turmericul este cunoscut si pentru rolul sau in reducerea efectelor secundare ale supradozelor de analgezice ce afecteaza sanatatea si buna functionare a ficatului.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice