IN ACEST ARTICOL:
Cancerul gastric este boala care ucide in fiecare an 20 de romani la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticata tardiv, cand operatia este complexa si presupune multe riscuri, iar speranta de viata scade considerabil.

Comunicat de presa

Acesta este motivul pentru care medicii atrag atentia asupra factorilor de risc si recomanda o viata cat mai echilibrata. Conf. univ. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, ofera explicatii cu privire la factorii care ne expun la aparitia cancerului gastric, dar si la metodele de preventie.

1. Infectia cu helicobacter pylori. Periculoasa atat pentru aparitia ulcerului gastric si duodenal, aceasta infectie este factor carcinogen de ordinul I in aparitia cancerului de stomac. Prezenta bacteriei in anticorpii din sange sau in stomac poate fi usor identificata astazi cu ajutorul unor teste neinvazive si ieftine. Tratamentul presupune o cura de antibiotice pe durata a doua saptamani ce reduce riscul de aparitie a cancerului gastric.

2. Dieta de tip occidental. Alimentatia moderna, abundenta in grasime, proteine, carne rosie sau afumaturi, bogata in nitriti si nitrati, dar saraca in fructe, legume si vitamine este unanim recunoscuta ca predispozanta asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, hipocalorica este un element de protectie pentru toate tipurile de cancere digestive.

3. Rezectia gastrica pentru ulcer. Persoanele care au suferit in prealabil o operatie de rezectie a stomacului prezinta un risc in plus la 10-15 ani de la aceasta interventie pentru aparitia cancerului gastric din cauza modificarilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Acesti pacienti sunt sfatuiti sa vina la control endoscopic pentru a descoperi cat mai precoce un eventual cancer gastric.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri