In acelasi timp, conversatiile din jurul pregatirii mesei si de dupa pot oferi sansa de a cultiva o atitudine plina de rabdare si respect in comunicare. Ofera totodata oportunitatea ca membrii familiei sa se conecteze unul la celalalt. Fiecare ofera timp si atentie celuilalt. In plus, mesele in familie pot fi chiar distractive daca stiti cum sa le faceti sa fie astfel.
Mesele in familie aduc totodata si un sentiment al unitatii familiale si al identitatii. Familia poate deveni un modul pentru pretuirea si perpetuarea traditiilor in familie (precum servirea unui fel special de ziua cuiva din familie sau luarea cinei intr-un loc special de ziua cuiva din familie etc).
Conform cercetarilor, mesele frecvente impreuna (de cel putin cinci ori pe saptamana) sunt asociate cu un risc scazut de a fuma, a bea sau a folosi droguri la adolescenti comparativ cu familiile care mananca impreuna de doua ori sau mai putin pe saptamana. Totodata, in cazul copiilor care mananca des in familie (de cel putin cinci ori pe saptamana) cercetatorii au constatat un risc mai mic de a dezvolta obiceiuri alimentare proaste sau probleme legate de greutate. Totodata, s-au observat performante academice mai bune in cazul celor care mananca des in familie spre deosebire de cei care mananca rar si foarte rar.
Mesele in familie pot furniza si modelul potrivit de a manca sanatos. Parintii pot crea acest model mancand portii moderate, incercand mancaruri noi, optand pentru alimente sanatoase preparate sanatos, oprindu-se din mancat atunci cand sunt satui etc.
Mancatul in familie contribuie la o dezvoltare sanatoasa a copiilor, mai mult chiar decat cititul povestilor sau joaca. Totodata, exista o probabilitate mai mica ca adolescentii care mananca mai multe mese in familie sa fie depresivi, sa consume droguri sau sa se implice in certuri sau situatii promiscue. In schimb, mancatul in familie creste motivatia de a invata si de a dezvolta relatii mai bune cu membrii familiei, dar si cu prietenii.
Mancatul impreuna cu ceilalti membri ai familiei te poate face sa simti multumire si gratitudine, dar si sentimentul de recunostinta. Oare una din placerile si bucuriile simple ale vietii nu este si aceea de a impartasi o mancare buna cu cei pe care ii iubesti?
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice