Alimente bogate in probiotice: Ceaiul Kombucha
Considerat un adevarat elixir al sanatatii, acest ceai se obtine folosind culturi vii de Kombucha in ceai verde sau ceai negru si este folosita de secole intregi pentru cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si culturile bacteriilor active din iaurt.
Citeste si: Beneficiile Ceaiului de Kombucha
Alimente bogate in probiotice: Laptele de soia
Un substitut al produselor de origine animala si nu numai, laptele de soia aduce si numeroase beneficii organismului uman. Prin continutul sau de probiotice si culturi vii de bacterii, acesta ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. O singura cana de lapte de soia ofera o multime de nutrienti esentiali intaririi organismului inainte de sezonul rece: contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor.
Desi dieta zilnica poate fi o sursa importanta de probiotice, in unele cazuri este recomandat si este mai eficient tratamentul cu probiotice pentru a reface flora intestinala normala si imunizarea organismului. Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice desi distruge infectiile, in acelasi timp „omoara” si culturile de bacterii benefice organimului. Dupa o astfel de cura, echilibrul microbian trebuie restabilit cat mai repede pentru a nu genera alte probleme.
Lactobacillus acidophilus este cea mai raspandita bacterie benefica din intestinul uman, iar calitatile sale sunt studiate de cercetatori inca din 1925. O tulpina a acestei bacterii este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai sistemului imunitar si tulpina DDS-1 suprima dezvoltarea tumorilor canceroase.
Lactobacillus bulgaricus este bun pentru digestie. Acest probiotic tine la distanta agentii patogeni care ar putea infecta aparatul digestiv. De asemenea, are un rol esential in suprimarea reactiilor proinflamatorii din corp, prevenind astfel deteriorarea tesuturilor.
Lactobacillus casei traieste in iaurturi si este cea mai puternica „arma“ impotriva infectiei cu bacteria Listeria, care da listerioza, o boala letala pentru 30% din cei infectati.
Streptococcus thermophilus este streptococ „bun“. Are rol antioxidant, dar ar putea fi eficient si pentru combaterea tumorilor canceroase de la nivelul colonului.
Activit Probiotic este suplimentul alimentar Ropharma care vine in sprijinul persoanelor care se lupta cu probleme ale tractului digestiv prin ehilibrarea microflorei intestinale si asigurarea unui mediu favorabil pentru cresterea si dezvoltarea bacteriilor benefice care colonizeaza in mod natural intestinul.
Actiune terapeutica:
- reglarea tranzitului in caz de diaree, inhibarea bacteriilor patogene impiedicand multiplicarea acestora (Lactobaccilus acidophilus),
- reglarea tranzitului in caz de constipatie,
- mentinerea unui sistem imunitar robust prin efectele imunomodulatoare (Lactobaccilus casei), ehilibrarea microflorei intestinale (Lactobaccilus rhamnosus),
- asigurarea unui mediu favorabil pentru cresterea si dezvoltarea bacteriilor benefice care colonizeaza in mod natural intestinul (Lactobaccilus bulgaricus),
- ameliorarea colicilor intestinale, reglarea tranzitului in cazul diareei de calatorie cauzata de schimbarea alimentatiei (Lactobaccilus thermophilus),
- combaterea constipatiei prin aportul de fibre alimentare solubile, sutinrea actiunii probioticelor (inulina).
Foto: kombucha - shutterstock.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice