1. Conopida, un aliment detoxifiant
Conopida este una dintre legumele din familia cruciferelor care contribuie la procesul de detoxifiere a corpului. Detoxifierea este stimulata de catre continutul de fitonutrienti care au rolul de a elimina toxinele acumulate in organism.
Astfel efectele daunatoare ale toxinelor sunt neutralizate iar celulele se pot regenera cu usurinta. In cazul in care nu oferim corpului nutrientii necesari detoxifierii, toxinele pe care le acumulam prin obiceiurile culinare nesanatoase si prin stilul de viata haotic, cresc riscul aparitiei celulelor canceroase in corpul nostru.
2. Conopida si antioxidantii
Conopida contine o gama larga de antioxidanti care micsoreaza riscul aparitiei stresului oxidativ. Stresul oxidativ este declansat in momentul in care sunt produsi radicalii liberi iar reactiile de oxidare exercita o presiune nociva asupra celulelor.
Functia antioxidantilor este aceea de a asigura functionarea buna a procesului de oxigenare a sangelui, impiedicand interactiunea nefavorabila a moleculelor de oxigen cu alte molecule. Printre substantele antioxidante continute de catre conopida se numara vitamina C, acidul ferulic, manganul, acizii grasi omega 3 si betacarotenul.
3. Conopida si rolul sau antiinflamator
Proprietatile antiinflamatoare ale conopidei sunt date de catre continutul bogat de vitamina K. Inflamatia poate aparea ca o reactie de aparare a organismului atunci cand acesta este atacat de bacterii, factori fizici precum caldura si iradierea dar si de substantele produse de catre corp ca acizii biliari si glucoza.
Vitamina K are un rol esential in reducerea inflamatiei, fiind unul dintre factorii care contribuie la coagularea sangelui. Impreuna cu vitamin K, glucobrasicina continuta de catre conopida poate combate inflamatia, imbunatatind sistemul cardiovascular.
Foto int: Conopida, Shutterstock
Foto homepage: Conopida, Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară