Comunicat de presa
Odata cu racirea vremii, microbii ne pandesc la tot pasul. Virozele respiratorii, gastroenteritele si o multime de alte boli infectioase ne ameninta sanatatea tuturor: copii, adulti, varstnici. Vestea buna este ca putem tine la distanta aceste pericole cu ajutorul a doi aliati de nadejde pentru imunitatea organismului: probioticele si prebioticele. Ce sunt? Cum ne ajuta? Unde le gasim? Care sunt cele mai eficiente? Iata recomandarile noastre pentru a va mentine in forma pe tot parcursul sezonului rece.
Sa facem cunostinta cu probioticele si prebioticele
Tractul digestiv este principala poarta de intrare in organism a microbilor responsabili de boli infectioase. Iar sistemul sau de aparare este foarte elaborat pentru a proteja organismul de agenti patogeni. Flora intestinala este cea mai importanta arma de lupta contra microbilor. Peste 70% din imunitatea naturala a organismului se afla la nivelul florei intestinale. Flora intestinala este alcatuita din bacterii „bune” si bacterii „rele”. Pentru mentinerea sanatatii organismului, trebuie sa existe un echilibru intre aceste bacterii.
Probioticele sunt acele bacterii „bune”, care au capacitatea de a mentine si de a restabili echilibrul florei intestinale si de a sustine sistemul imunitar. Aceste microorganisme vii sunt de mai multe tipuri, fiecare avand proprietati specifice. Cele mai cunoscute tulpini de bacterii benefice sunt Bifidobacterium si Lactobacillus.
Prebioticele sunt substante nedigerabile care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice (bifidobacterii si lactobacili). Ele sunt de fapt „hrana” pentru probiotice. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele (FOS), care sunt utilizate la nivelul colonului pentru dezvoltarea si mentinerea probioticelor din organism.
Produsele care contin probiotice si prebiotice se numesc simbiotice. Studiile clinice arata ca simbioticele au o eficacitatea crescuta pentru imbunatatirea imunitatii organismului.
Beneficiile probioticelor si prebioticelor
O flora intestinala sanatoasa este esentiala pentru mentinerea si imbunatatirea imunitatii. Aceasta flora impiedica agentii patogeni care patrund zilnic in organism sa se fixeze la nivelul tractului digestiv. Este vorba despre „efectul de bariera”. Flora intestinala stimuleaza de asemenea formarea celulelor imunitare si le face mai active.
Probioticele favorizeaza echilibrul florei intestinale. Ele imbunatatesc activitatea barierei intestinale contra agentilor patogeni externi. Totodata, probioticele stimuleaza sistemul imunitar in lupta contra infectiilor de sezon.
Foto: Iaurt, Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri