Parfumate, savuroase, delicioase, parca nu putem concepe Sarbatorile de iarna si sezonul rece fara prezenta acestor minunate fructe in fructiera noastra... Gustul exotic si mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarna. In plus, portocalele (numite si “soarele iernii” datorita superbei nuante de portocaliu-auriu) au si beneficii remarcabile pentru sanatatea noastra si specialistii ne recomanda sa le consumam in plin sezon. Iata cateva motive pentru care trebuie sa includem portocalele in alimentatia noastra:
Portocalele: Beneficiile consumului de portocale asupra organismului
Foto: Portocale, struguri via Shutterstock
Portocalele au un continut ridicat de vitamina C, vitamina ce protejeaza impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. In plus, vitamina C si antioxidantii care se gasesc in portocale intaresc sistemul imunitar al organismului, ajutandu-l sa lupte impotriva bolilor.
Portocalele previn aparitia cancerului prin continutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetari, in compozitia portocalelor se gaseste un compus numit D-limonen ce poate preveni aparitia anumitor forme de cancer precum cancerul la plamani, cancerul la san, cancerul de piele, cancerul la stomac si la colon etc.
Portocalele contin peste 170 de fitochimicale si peste 60 de flavonoide, multe avand puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
Portocalele contin tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C.
In compozitia portocalelor se afla si potasiul, un mineral cu o functie importanta in functionarea optima a inimii, dar si a activitatii nervoase si musculare.
Portocalele contin si fibre si de aceea ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. In acelasi timp, fibrele din portocale stimuleaza sucurile digestive, fiind astfel eficiente impotriva constipatiei.
Consumul de portocale are si un efect benefic asupra pielii. Portocalele abunda in betacaroten, un antioxidant puternic ce impiedica imbatranirea celulara si protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi.
Portocalele si mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea aparitiei bolilor la rinichi, dar si la reducerea formarii de pietre la rinichi. Consumati insa cu moderatie sucul de portocale caci acidul din suc poate dauna smaltului dintilor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară