Comunicat de presa Asociatia React
Mioara s-a inscris la cursurile de lucrator in productia conservelor, de competente TIC si de antreprenoriat, dorindu-si sa fie la curent cu metodele actuale de promovare si de vanzare a produselor si sa afle cele mai noi si mai eficiente procedee de conservare a fructelor si legumelor. Asa a aflat, de exemplu, despre metoda pasteurizarii.
„Inainte nu raceam borcanele rapid, cum am invatat la cursuri. Le lasam sub o patura, cum faceau batranii, dar prin pasteurizare se evita fermentarea si dezvoltarea microbilor”, a povestit Mioara.
De cand vine primavara pana toamna, Mioara profita de bogatia zonei de munte si incearca sa valorizeze toate plantele pe care le are la indemana. „Caut sa fac din toate cate ceva, fiecare planta are beneficiile ei. Anul acesta am inceput cu floarea de salcam, din care fac dulceata si sirop, recomandat pentru aciditatea stomacului. Apoi fac sirop de papadie, bun pentru ficat, fiere, stomac, si sirop de cimbrisor, bun pentru caile respiratorii dar si pentru greata”, a declarat Mioara.
Seria de produse benefice si gustoase continua cu siropurile de brad, un leac binecunoscut pentru tuse, de patlagina, macese si catina, siropuri de bujor de munte si busuioc de munte, cel de sanziene sau dragaica, de asemenea bun pentru plamani şi sirop de salvie, un leac pentru digestie.
In ceea ce priveste dulceturile, pe langa cea de floare de salcam, Mioara mai prepara si dulceata de trandafir roz si alb, dulceata de nuci verzi si prune verzi cu nuca sau alune de padure, dulceata de cirese si de dude. De asemenea, o dulceata foarte apreciata, pe care o poate produce in cantitati mari, este cea de ardei iute, recomandata pentru aperitive, vanat sau pizza.
Pentru a nu altera proprietatile curative ale plantelor, Mioara nu foloseste conservanti si evita, pe cat posibil, zaharul. „Eu lucrez dupa retete batranesti, care se cauta. In primul rand, nu folosesc conservanti, prefer sa adaug cate o feliuta de lamaie. Apoi, folosesc zaharul numai la siropurile care stau mai multa vreme in stoc, pe celelalte le indulcesc cu miere. Pentru miros, pun frunze de drusaim, planta care se foloseste de pe timpuri la dulceata. Si mai e si busuiocul japonez, care la anumite dulceturi da o aroma deosebita. Nu folosesc la toate dulceturile aceste plante, cele care au arome proprii puternice nu necesita adaosuri”, a explicat aceasta.
Peste 560 de femei vor fi pregatite, pana la finalizarea proiectului, in meseria de lucrator in productia conservelor din fructe si legume si vor primi sprijin pentru demararea propriilor afaceri. In acest sens, Asociatia React va infiinta, in localitatile in care cursantele au manifestat cel mai mare interes pentru lansarea in afaceri, trei bucatarii comunitare, complet dotate si avizate igienico-sanitar.
„Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste ȋn oameni!
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale castigate in ultimii ani. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de romani si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice