Studiul privind calitatea painii feliate face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
- Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului de paine. Astfel, un roman consuma in medie circa 97 de kilograme de paine pe an.
„Painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adauga aditivi alimentari din belsug.
Recomand consumatorilor sa consume paine neagra, paine integrala si paine graham, realizata numai din cele 4 tipuri de ingrediente (faina neagra/faina integrala/faina graham, apa, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodata, le sugerez sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip”, arata Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Foto: Flickr/ Anthony Albright
Studiul privind calitatea painii feliate: 86% dintre romani consuma paine alba fara sa stie acest lucru
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in cursul lunii septembrie, 52 tipuri de paine feliata din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricata/distribuita de 19 producatori, cu gramajul cuprins intre 240 g si 700 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
Au fost analizate sortimente de paine feliata fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar din Rm Valcea, SC Boromir Prod Sa din Buzau, SC Patisgal SRL din Galati, SC Dobrogea Grup SA din Constanta, SC Karamolegos Bakery Romania SA din Ilfov, SC Onix Panificatie SRL din Bucuresti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucuresti, SC Good Milles Romania Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele – Arges, SC Velrom SRL din Targoviste, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland si Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere. In afara tipurilor de fainuri din cereale, in compozitia sortimentelor de paine feliata analizata, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahar, faina de soia, faina de fasole, fibre vegetale, glucoza, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoza, zer praf, ulei vegetal (nu se mentioneaza tipul), ulei de rapita, amidon de porumb, faina de orez, faina de porumb, gluten, grasimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerina, citrat de lecitina, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.
- La 96% dintre produsele analizate, nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare).
- La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de pastrare a produsului (exemplu: a se pastra la loc uscat, aerisit, racoros si ferit de razele soarelui). Mentiunea corecta si inteleasa de consumator pentru pastrarea acestui tip de produs este urmatoarea: A se pastra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.
- La 73% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de conservanti alimentari.
- La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arata ca fainurile folosite la fabricarea painii feliate sunt sarace in proteine, au o capacitate redusa de hidratare, deci au o calitate inferioara.
- La 56% dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoza (indice glicemic 100) si sucroza (zahar – indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sange. Oferind mai multa energie organismului de cat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange, fapt ce provoaca pe termen lung boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.
- La 47% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia painii uleiul de palmier si uleiul de rapita.
- La 46% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea painii.
- La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea fainii.
- La 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de fainuri decat cele obtinute din grau cum ar fi: faina de soia, faina de fasole, faina de orez si faina de porumb.
Analiza denumirii produselor si al mentiunilor nutritionale si de sanatate atat din punctul de vedere al claritatii mesajului transmis consumatorului cat si din punctul de vedere al respectarii prevederilor legale din actele normative aplicabile.
Mentiunea “Cu continut redus de sare” de pe ambalajul produsului “Paine cu grau incoltit”, fabricat de Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria, nu respecta cerinta Regulamentului CE Nr. 1924/2006 cu privire la acest tip de mentiune, deoarece in declaratia nutritionala a acestui produs elementul sodiu are valoarea de 0,99 grame per 100 grame produs, iar tot in declaratia nutritionala apare mentionat elementul natriu cu o valoare de 0,39 grame per 100 grame produs.
Ambele valori inmultite cu 2,5 ne dau 2,475 grame sare, respectiv 0,975 grame sare, si daca ar fi o eroare de traducere, sodiul si natriul insemnand acelasi lucru, tot nu se incadreaza in cerinta prevazuta in Regulament, adica in produs sa nu existe mai mult de 0,12 grame de sodiu sau valoarea echivalenta de sare pentru 100 grame.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară