4. Dafinul
(Laurus nobilis) este amator de soare si locuri incalzite, fiind sensibil la frig, a
sa ca pe timpul iernii este bine sa il aduci in casa. In rest, nu este foarte exigent, are nevoie doar de udari moderate. Incepe prin a-ti achizitiona un rasad de dafin, care poate creste pana la 2 metri inaltime. Frunzele se recolteaza in fiecare luna si se folosesc fie proaspete, fie uscate.Are o utilizare larga in gastronomie, dar este valoros si in cosmetica, stimuleaza productia de colagen, grabeste vindecarea si calmeaza inflamatiile. Are efect antibacterian, antifungic si previn intepaturile de insecte, avand efect repelent. Este util in prevenirea infectarii leziunilor minore. Frunzele uscate de dafin se lasa la macerat in ulei de masline pentru o luna si se aplica, la nevoie, pe ranile sau iritatiile pielii.
5. Cimbrul
Cimbrul (Satureja hortensis) face parte din aceeasi familie (Lamiaceae) ca si rozmarinul, salvia sau lavanda si este bogat in uleiuri volatile (linalol, pinen, borneol, timol). Creste in locuri insorite si prefera udarile mai rare. Intr-un studiu britanic, s-a demonstrat ca tinctura de cimbru are efect bactericid mult mai mare decat benzoilul de peroxid asupra bacteriei Propionibacterium acnes, care cauzeaza acneea.
In plus, efectul antiseptic il recomanda si in taieturile minore sau intepaturile de insecte. Pune la macerat pentru 14 zile frunzele de cimbru in otet de mere, strecoara si aplica solutia rezultata pe cosurile incapatanate sau foloseste-o pe post de lotiune tonica pentru a preintampina eruptiile masive.
6. Impatiens Balsamina
Impatiens Balsamina este originara din Asia si este folosita ca planta anuala ornamentala in parcuri si gradini, dar o poti planta si la tine acasa, in locuri insorite sau semiumbroase; ai grija sa o uzi des. Florile acesteia sunt violet, rosii, albe roz sau pestrite, iar capsula, atunci cand se usuca, se desface brusc la cea mai mica atingere si arunca semintele la distanta.
Foto: Wikipedia
De aceea in engleza se mai numeste “touch-me-not”. Florile au proprietati antifungice multumita naftochinonelor din compozitia lor si trateaza impetigo, onicomicoza, Tinea manus sau Tinea pedis. In unele zone din China exista traditia ca femeile sa isi vopseasca unghiile cu o pasta obtinuta din flori de Impatiens balsamina si alaun, in a 7-a zi a celei de-a 7-a luni pentru a avea unghiile sanatoase si frumoase si a preveni aparitia onicomicozei. Un alt mod de a folosi florile este sa le lasi la macerat in otet alb pentru 14 zile si apoi sa folosesti solutia rezultata aplicand-o pe zonele cu probleme sau picurand-o la nivelul unghiilor.
Daca te-ai hotarat sa cresti plante medicinale in casa, ai control asupra calitatii si puritatii remediilor obtinute, dar iti maresti sansele de a raspunde mult mai rapid la tratamentul cu acestea, pentru ca ingrijindu-le si vazandu-le crescand, ai o conexiune mult mai profunda cu remediul in sine.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri