Ce trebuie sa faci daca ai suferit un soc traumatic:
1. Trebuie sa accepti ca simptomele pe care le ai sunt reactii normale, la circumstante anormale. Chiar daca simti ca poate ai pierdut controlul sau "ai luat-o razna", in realitate experienta ta se numeste stres post-traumatic, iar acestea sunt simptomele.
2. Vorbeste despre sentimentele tale si despre reactiile pe care le-ai avut cu oameni in care ai incredere. Continua sa vorbesti pana cand chiar nu vei mai avea nevoie…
3. Fa orice este nevoie ca sa creezi un sentiment de siguranta si liniste in jurul tau. Ai nevoie sa dormi cu o lumina aprinsa? Fa asta! Poti sa dezvolti o disciplina a meditatiei sau sa asculti muzica lina? Ajuta! Iti recomand pentru inceput:
4. Cat de repede posibil, incearca sa mai rezumi din activitatile tale curente. Evenimentele traumatice pot sa iti arunce viata intr-o stare de haos. Cu cat faci acest lucru mai devreme, cu atat mai asezata si normala, viata ta va parea. Stabilitatea iti va oferi sentimente de securitate si confort si te va ajuta sa o iei usor, usor, de la capat.
5. Intelege ca te afli intr-un proces de recuperare. Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru odihna, hraneste-te bine, iesi in natura, fa un pic de miscare.
6. Fa ceva spre binele tau. Fa acel ceva care sa iti dea sentimentul de forta interioara. Actioneaza daca vrei sa iti faci dreptate. Psihologul M.V. Cohen da exemplul unui fapt violent petrecut asupra unei persoane si spune ca incriminarea agresorului in justitie, se poate dovedi un gest de recastigarea puterii si demnitatii. In urma traumei colective pa care am trait-o in aceste zile, de exemplu, gestul oamenilor care au iesit in strada pentru a-si cere dreptatea si care au protestat face parte din acest proces al vindecarii si transformarii… Daca nu poti sau nu vrei sa iei atitudine intr-un fel, scrie-ti trairile intr-un jurnal. Ajuta!
Foto: Shutterstock.com/ Ollyy
Foto homepage: Shutterstock.com/ Marcos Mesa Sam Wordley
7. Devino constient/a de carligele emotionale si invata sa le faci fata. Poti avea un o amintire brusca a traumei atunci cand esti implicat/a in activitati asemanatoare, cand mergi in locuri asemanatoare, cand vezi, auzi, mirosi sau gusti ceva ce iti poate reaminti de acel eveniment. Unul dintre modurile prin care poti face fata acestor sentimente este sa le recunosti ca fiind "un carlig" emotional si sa te mobilizezi imediat spunandu-ti: "Este infricosator, dar acum sunt in siguranta".
[De exemplu, in cazul meu, pentru ca stateam foarte aproape de locul tragediei din clubul Colectiv, acum tresar si simt un gol in stomac ori de cate ori aud masini cu girofaruri, pentru ca in noaptea aceea, strada mea era invadata de zgomotul disperat al salvarilor, politiei si pompierilor, pentru ore in sir. Imi dau seama ca este un trigger emotional si incerc sa ma linistesc imediat. Vindecarea din traume o putem realiza avand rabdare si oferindu-ne compasiune.]
8. Incearca sa gasesti un motiv mai profund pentru cele intamplate. Este adevarat ai fost o victima, dar poti deveni o supravietuitoare sau un supravietuitor. Supravietuitorii afla ca schimbari de perspectiva in viata lor pot fi posibile. Ce ai invatat din experienta ta traumatica? Scrie aceste ganduri intr-un jurnal sau vorbeste despre acestea intr-un grup de suport care empatizeaza cu situatia ta.
9. E foarte important. Cauta ajutorul unui terapeut, un specialist in trauma. Lucrul cu aceste persoane este foarte eficient si ajuta. Daca nu te mai poti opri din a te gandi la cele ce s-au intamplat, daca te simti mereu in garda si cu sentimente anxioase, daca ai si alte simptome de sindrom post-traumatic, este indicat sa cauti ajutorul unei persoane specializate.
10. Ai rabdare cu tine. Vindecarea are nevoie de timp. Si sigur, vor fi urcusuri si coborisuri… Fii constient/a ca te afli in perioada de recuperare.
I.S.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate